Рованпера води в Гърция, съперниците на Ожие в битката за световната титла с проблеми

Kalle Rovanpera
Сники: RedBull Content Pool, Toyota Gazoo Racing, WRC.com

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите след края на днешния петъчен ден от рали „Акрополис“. Ден който може би ще предреши титлата при пилотите.

Три екипажа се бориха с нокти и зъби за да оглавят класирането в гръцкото рали. В крайна сметка разликата между трите топ екипажа след 90 състезателни километра се побира в 3,9 секунди.

20 годишния финландец зад волана на Yaris WRC оглави класирането с аванс от 3,7 секунди пред От Танак, докато лидера в шампионата Себастиен Ожие се намира на скромните 0,2 секунди зад естонеца и без сериозни пречки за взимането на максимално възможен набор от точки.

Рованпера спечели два от петте изключително тежки етапа продължаваки с доброто си представяне от четвъртък.

„Условията са изключително предизвикателни и след като Тиери и Елфин стартираха след нас, ние трябваше да играем ролята на чистачи за тях – коментира младия скандинавец. – Когато условията са сухи изцяло съвпадат с очакванията ни. Трябва да пазиш автомобила и гумите през цялото време, същевременно трябва да менажираш и скоростта и да преценяш правилно къде може да натискаш.“

Елфин Еванс, който се намира най-близо до своя съотборник в шампионата, започна с малшанс днешния ден. Още в първия етап неговия Yaris WRC блокира на една единствена предавка и той изгуби над пет минути. Тиери Ньовил, който има еднакъв набор от точки с Еванс също бе застигнат от технически проблеми. Белгиеца не се чувстваше комфортно със своя автомобил, като до края на деня получи повреда в хидравликата, която му коства цели шест минути от времето му. Той закъсня след първата зона за смяна на гуми в опит да ремонтира своя автомобил от друга повреда получавайки наказание от четири минути. За щастие той успява да ремотира с подръчни средства течът от хидравличната система, но шансовете му за добро представяне и точки рязко започнаха да се изпаряват. Двамата с Елфин Еванс се намират на дъното на класирането.

Намиращият се на втора позиция в генералното класиране От Танак не бе доволен от представянто на своя автомобил. Колата му изгасна на няколко пъти при сутрешните минавания и в допълнение на това един от амортисьорите му прегряваше.

„Нямах никакво усещане за автомобила. Няма как да продължа през цялото рали така. Турдно ни е, но трябва да натиснем“, разясни естонеца, който сутринта дори си позволи да криткува директно i20 WRC с думите „колата започна да прекъсва, както обикновенно се случва“.

На четвърто място днес завърши Дани Сордо с изоставане от 20 секунди зад битката в челото. Испанеца получи наказание от десет секунди заради фалстарт. Неговата цел обаче е да вземе максимално повече точки за отбора и за сега той си изпълнява добре задачата. Намиращият се на пето място зад него Адриен Формо е почти на половин минута и за сега просто няма как да поддържа темпото на далче по-опитният си съперник.

Гас Гринсмият затваря челната шестица имайки проблеми през почти целия ден. Още сутринта той направи грешка и се завъртя, по-късно спука гума и получи теч в едни от амортисьорите на неговата Fiesta WRC.

Битката в WRC2 се разви по доста интересен начин. Оливър Солберг и Андреас Микелсен започнаха да си разменят позициите още от самото начало, докато Мадс Остберг получи повреда в задвижването на своя C3 Rally2. В SS4 Солберг получи повреда в окачването на своя i20 Rally2 и изгуби шансовете си за добро класиране. Въпреки това той достигна до финала на деня, след като успя да отстрани повредата.

Лидер WRC2 е Марко Булачиа с аванс от 5,4 секунди пред Андреас Микелсен. На трето място се намира Николай Грязин, който изостава с почти две минути зад норвежеца.

Крис Инграм е лидер в WRC3 с преднина от 10,4 секунди пред Каетан Каетанович, докато Емил Линдхолм е трети на 13,5 секунди зад великобританеца.

Утрешния съботен ден е и най-тежкия от рали „Аркополис“ с дължина от 132,56 състезателни километра. Именно тези етапи бяха в изключително тежко състояния по време на опознаването.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]