Ровампера с дебют в кръг от WRC зад волана на Fiesta R5

Супер рали тийна Кале Ровампера ще направи своят дебют на рали „Уелс“ през октомври за отборът на М-Спорт зад волана на Fiesta R5.

16 годишният пилот, който вече си спечели спонсорство от страна на Ред Бул, направи своите първи тестове за отборът на М-Спорт на тяхното тестово трасе в Грейсток. Според английското издание Autosport на тестът мениджърският екип на младият пилот е и оценявал автомобила на М-Спорт с оглед изборът им следващият сезон, през който Ровампера ще взима участия в британският шампионат и WRC2 категорията на световният рали шампионат.

Първият официален подготвителен тест на Ровампера за рали „Уелс“ ще се случи на първи октомври точно на 17-тия рожденият ден на младокът и 26 дни преди старта на ралито. Причината за това е породена от факта, че за да вземе участие на рали „Уелс“ Кале Ровампера трябва да има навършени минимум 17 години.

Преди това се очаква младият пилот да вземе участия в състезания в Латвия, Финландия и Италия, където той кара подготвена от екипа на Тони Гардемайстер Skoda Fabia R5 и Peugeot 208 T16 R5 подготвена от FPF Sport.

Тимо Юхки, мениджъра на Ровампера, заяви след тестовете, че автомобилът на M-Sport е потенциалният фаворит за автомобил през предстоящият сезон 2018.

„Имаме няколко опции за следващият сезон и все още сме в преговори с доста хора, но смятам че Кале ще бъде във Фиеста-та на рали „Уелс“ и през следващият сезон“, заяви Юхки пред Autosport.

„Няма съмнение, че Кале е готов за WRC автомобил – допълва Юхки. – Ако някой ни се обади и ни каже, че иска той да кара неговият WRC автомобил няма да имам никакви проблеми с това.

„Познавам го много добре и знам какво е нивото му. Имам опит в оценяването на млади пилоти. За следващия сезон е добре Кале да седне зад волана на R5 автомобил за да натрупа опит относно състезанията. Също така му трябва и опит зад волана на новите WRC автомобили.“

Ровампера е впечатлил и самият Малкълм Уилсън със своята техническа подготовка и знания.

„Разбира се, че искам да видя Кале в някой от нашите коли на рали „Уелс“, догодина в британския шампионат и WRC – заяви Уилсън, двигателят зад М-Спорт. – В момента се опитвам да направим нещо заедно. Той е може би най-талантливият млад пилот за сега и би било добре ако той кара за нас.“

Тимо Юхки бди и над Тимо Сунинен

Мениджърът на Ровампера е добре познат на Малкълм, след като именно той подпомогна за това Мико Хирвонен, Яри-Мати Латвала и сега Тимо Сунинен да се състезават с цветовете на М-Спорт.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]