Рикардо Моура води след края на първия ден от рали Азорски острови

Снимки: FIAERC

Родения в Понта Делгада Рикардо Моура (Skoda Fabia Rally2 Evo) е лидер след края на първия ден от рали „Азорски острови“. Зад него на второ място се намира Симон Вагнер (Skoda Fabia Rally2 Evo) на 8,4 секунди, докато Ефрен Ярена (Skoda Fabia Rally2 Evo) е трети на 0,6 секунди зад Вагнер.

В типичния стил на азорските острови атмосферните условия бяха във всякакви крайности. Сутринта екипажите се изправиха срещу тежък дъжд и гъста мъгла, докато следобед условията се подобриха значително.

Деня започна с поемане на лидерската позиция от Рикардо Моура, който не е сядал зад волана на рали автомобил от шест месеца. Няколкократния победител в рали „Азорски острови“ записа две етапни победи от шест етапа, като това бяха двете минавания през 24,03 километровия етап Граминайс.

Беше много, много кално и с много вода – коментира Моура условията, които дори принудиха организаторите да отменят първата отсечка, след като линейката нямаше как да мине през толкова много кал и вода.- Деня бе много труден, с почти никакво удоволствие от шофирането. Мисля, че изгубихме време при второто минаване през Тронкейра понеже не успях да намеря хубав ритъм.

„Останалата част от деня бе добре. Опитваме се да дам най-доброто от себе си и ще видим до къде ще ни докара това. Осем секунди преднина са нищо, затова утре ще продължим с нашата работа.“

Намиращия се на втора позиция Вагнер успяваше през целия ден да притеснява Моура. Австриеца започна стабилно и без много рискове успя да увеличи темпото, като дори записа две етапни победи. Благодарение на доброто си каране през второто минаване през Тронкейра Вагнер успя да се изкачи от четвърто на второ място.

Въпреки че, се намира в позиция на догонващ Вагнер определено ще трябва да гледат и зад себе си в неделния ден. Ефрен Ярена се намира изключително близо до своя съперник на третото място. На испанеца определено не му бе лесно днес. Поради стартовата си позиция той трябваше да се справя с пълни с вода коловози, но това се оказва, че не му пречи да се намира близо до челото поддържайки шансовете си за победа доста високи.

Кен Торн е един от двамата пилоти с автомобили които не са Skoda в челната десетка. Естонеца успя да се качи на второто място по време на следобедните минавания, но времената на неговите конкуренти се оказаха по-добри и той изгуби цели две позиции. Разчитащия на Fiesta Rally2 пилот се намира на 2,7 секунди зад Ярена и на 11,7 секунди от лидера Моура.

44 годишния португалец Арминдо Араухо изостава с 23,8 секунди зад Торн затваряйки челната петица. Причината за това изоставане се дължи основно на излизането му от трасето в първия етап за деня. За следобедните етапи той вече бе подобрил настройките на своята Skoda Fabia Rally2 Evo, но това не му помогна да се изкачи в класирането.

Румънската надежда Симоне Темпестини е шести на 9,6 секунди зад Араухо, следван от Хавиер Пардо, който въпреки че бе най-бърз в квалификационния етап, така и не успя да се намеси в битката за челото. Симоне Кампедели се намира на осма позиция на 1,5 секунди от Пардо, докато Алберто Батистоли е девети. Челната десетка се затваря от Рубен Родригес, който записа етапна победа в първото минаване на Тронкейра.

Лидера в ERC Open е Мартинс Сеск (Skoda Fabia Rally2 kit) с аванс от над три минути пред Йоан Виниес със Suzuki Swift.

Деня за ERC3 категорията премина катастрофално. Нито един от екипажите не достигна до края на деня. Лидера Джон Армстронг не успя да премине през едно от водните препятствия и неговата Fiesta Rally3 остана на място. Игор Видлак имаше проблеми със спирачките на своя автомобил и не успя да достигне до финала.

Последните 86 състезателни километра от рали „Азорски острови“ стартират от 12:08 ч. българско време с преминаването през Рибейра Гранде. Именно второто минаване през тази 10,22 километрова отсечка ще се реши и точно как ще се разпределят бонус точките за шампионата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]