Решим Танак спечели рали Финландия под носа на Toyota Gazoo Racing

От Танак и Мартин Ярвеоя спечелиха тазгодишното издание на рали „Финландия“ записвайки първата победа на Hyundai Motorsport в легендарната надпревара.

Естонското дуо поведе класирането още от втория етап от състезанието, като в крайна сметка завърши с аванс от 6,8 секунди пред лидерите в шампионата Кале Рованпера и Йоне Халтунен, който спечелиха изключително важен брой точки увеличавайки своята преднина.

Танак не бе уверен в своя автомобил още от началото на уикенда, но въпреки това успяваше да дава повече от впечатляващи времена разчитайки почти изцяло на своето желание и воля да спечели. Неговия преследвач Кале Рованпера не започна по гладък начин уикенда благодарение на своята стартова позиция в петък. В събота той направи изключителна езда изкачвайки се в класирането от четвърто до второ място завършвайки с изоставане от 8,4 секунди.

Днес по всичко изглеждаше, че Танак нямаше желание да се даде без битка. След общо четири специални етапа естонеца изгуби едва 1,8 секунди спрямо най-бързия пилот на Toyota Gazoo Racing до момента през сезона.

Момчетата на Toyota ми помогнаха в петък сутринта и от тогава видяхме нашата възможност, една малка светлина в тунела. От тогава насам ние натискахме. В тези трудни времена искам да благодаря изцяло на жена ми. Тя е човека, който ме подкрепя изключително много и съм много горд от това“, коментира От Танак, който вече се намира на втора позиция в шампионата.

Кале Рованпера не успя да постигне желаната победа в родното си рали, но от друга страна успя да увеличи преднината си в шампионата на цели 94 точки благодарение на качването си на подиума и бонус точките от победата на пауър етапа.

Третото място в рали „Финландия“ е за един неуморим Есапека Лапи. Финландеца е голям късметлия, че дори успя да достигне до финала на ралито днес, след като в предпоследната отсечка се обърна три пъти през таван. Двамата с Яне Ферм успяха да се върнат на трасето и с лек ремонт на радиатора на своя GR Yaris Rally1 успяха да стартират в пауър етапа.

Имаше коловоз в който влязохме и започнахме да се въртим през таван – коментира инцидента Лапи – Видях после от записа, че сме се превъртели цели три пъти. Не знам какво да кажа… искам да се извиня на отбора, че им счупих колата, но в крайна сметка се радвам, че съм тук.“

На 16,9 секунди за Лапи завърши Елфин Еванс, който също трябваше да си изцапа ръцете през този уикенд. Великобританеца буквално изгуби момента и не успя да се пребори за последното място на подиума. На самотното пето място завърши Тиери Ньовил, който буквално бе просто наблюдател на случващото се пред него. Белгиецът не успя да се пребори със своя Hyundai i20 N Rally1 за разлика от Танак. За негово съжаление с този резултат в рали „Финландия“ Ньовил изгубва и една позиция в битката за титлата спрямо своя съотборник.

Такамото Катцута и Гас Грийсмит са шести и седми пред победителя в WRC2 Темо Сунинен. Битката в WRC2 също бе изключително интересна до последния момент. Емил Линдхолм завърши финландското рали на едва 7,7 секунди зад своя сънародник.

В дните 18-21 август световния рали шампионат се завръща на асфалт. Екипажите ще се отправят към едно от най-легендарните асфалтови ралита в Европа рали „Ипр“ в Белгия.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]