Решения на ФИА за 2015

1-JHA1564

Преди броени дни се състоя събранието на международната федерация по автомобилен спорт (FIA) в Доха, Катар. Като на дневен ред трябваше да се вземат множество решения относно Световният Рали Шампионат и рали спортът, като цяло. Ние от нашата страница решихме, че е нужно да ви запознаем с направените промени на събранието.

Световен Рали Шампионат

4654_MikkoHirvonen-GB-2014_001_896x504

 1. Забранява се размяната на информация между екипажи и отбор (сплит/междинни времена) и ред други данни по време на състезанието. Според ФИА тази промяна е с цел засилване на състезателният елемент и премахването на контролирането на темпото от страна на отборите.
 2. С цел привличане на отбори в шампионатите WRC2 и WRC3, всеки отбор ще може да вземе участие в шампионатът само с един автомобил.  Но ако даден отбор разполага с повече от един автомобил, само най-добре класиралият се екипаж ще запише точки за шампионатът при отборите.
 3. Автомобил, който не е тръгнал от стартът на отсечката до 20 секунди ще се счита за отпаднал от етапа. Екипажът ще може да се върне в състезанието по системата „рали 2”, но чак в следващият ден от ралито.
 4. Неприоритетните пилоти ще могат да използват асфалтови гуми с предходна хомологация, но само за една допълнителна година.

 

Рали Спорт

14b

 1. От 1 Януари 2016, R5 автомобилите ще се смятат за топ състезателни машини в Европейският Рали Шампионат (ERC) и автомобилите S2000-Rally 1.6T ( пример: Mini Countryman S2000, както и RRC на други марки)  няма да имат право да участват в този шампионат.
 2. В ERC3 шампионата, календарът се увеличи до седем кръга.
 3. В Junior ERC се забранява така наречената „лотария на гумите”, позволявайки на участниците да използват на ново комплекти от предходни състезания.
 4. След разрешение в допълнителният правилник, приоритетните пилоти ще могат да вземат участие в шейкдаунът на състезания от ERC, след като резултатите от квалификационният етап са официално оповестени.
 5. Специфичен приоритетен статус ще се даде на пилотите, които са регистрирани в R-GT купата, разрешавайки им се да взимат участие сред P3 пилотите по-време на WRC и ERC кръговете.
 6.  С цел увеличаване на участниците в Африканският рали шампионат на ФИА, автомобилите хомологирани от Южна Африка, както и историческите автомобили  отговарящи на апендикс К, ще имат право да вземат участие в шампионатът.
 7. В шампионатът на ФИА Азия-Пасифик и NACAM са добавени нови категории. Също така автомобилите с хомологация от ASN ще могат да взимат участие в шампионатът на Азия-Пасифик.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]