Рено показаха Clio Rally4

Година след представянето на Clio Rally5 от Рено ще покажат новото им попълнение Clio Rally4 на предстоящото рали „Монте Карло“ през този уикенд.

За разлика от Rally5 хомологацията Clio Rally4 е доста по-фокусирано върху това да предложи по-добро представяне за автомобил задвижван от предно предаване. Въпреки това и двата автомобила имат общ външен вид базиран на Cliо R.S. Line, многоточкови колани, спортни седалки, горивна клетка и тн.

1300 кубиковия четири цилиндров TCe двигател на Rally4 е сравнително по-различен от този на Rally5. Разполага с ново турбо и нови бутала. Мощността вече е 215 к.с. и доста по-голям въртящ момент от 350 н.м. Скоростната кутия също е на Sadev, спирачките са PFC и също така е снабден с регулируемо окачване BOS.

„Радостни сме да представим Clio Rally4 на рали Монте Карло – заяви Беноа Ножиер, директор на клиентските програми в Renault Sport. – Clio Rally4 е създаен без никакви компромиси с една единствена цел и това е да бъде най-добрия автомобил с предно предаване в класът си.

„Много сме доволни от работата по разработването на автомобила, като всички пилоти взели участие потвърдиха, че колата разполага с много добри възможности, както и че е забавна за шофиране. Сигурни сме, че нашия автомобил ще задава темпото в регионалните и националните шампионати на макадам и асфалт.“

Според Renault са навъртяни над 5 000 тестови километра, като зад волана при тестовете са били Стефан Саразен, Бриян Буфие, Жан-Себастиен Вижион и Ману Жижоу.

Дебютът, но като 0-ла е на рали „Монте Карло“ , като зад волана ще седне френския национален рали шампион на макадам Флориан Бернарди и навигаторът му Виктор Белото.

Самото Renault Clio Rally4 ще получи своята хомологация през април, като очакванията са на пролет да бъдат първите официални състезания във Франция, Испания и Италия. Заедно с частните програми от Renault организират и няколко регионални шампионата за млади пилоти, като победителите им ще получат за награда официална програма зад волана на Clio Rally4.

Характеристика

Купе

База: Clio RS Line

Сруктура: Заварен стоманен монокок

Предна ос: Pseudo McPherson

Задна ос: H axle

Окачване: BOS регулируемо окачване в три посоки и хидравличен компенсатор

Двигател

Вид: 1,3 TCe Renault – 4 цилиндъра 16 клапана

Турбо: Borg Warner – 30 мм. рестриктор

Охлаждане: Система близка до тази на Clio RS Line

Снабдяване с гориво: Диреткно впръскване

Мощност: 215 к.с.

Въртящ момент: 350 н.м.

Електроника: Life Racing

Гориво: SP98 стандартно

Скоростна кутия: Секвенциална 5 степенна на Sadev със съединител на Sachs

Размери

Дължина, широчина и височина (мм.) : 4 050, 1988, 1400

Междуосие: 2 579 мм.

Тегло без екипаж: 1080 км

Спирачки

Предни (асфалт): PFC 330 мм х 28 мм

Педни (макадам): PFC 294 мм х 28 мм

Задни: PFC 260 мм х 8 мм

Ръчна спирачка: Хидравлична

Джанти: 15 инчови за макадам и 17 инчови за асфалт

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]