Рашид Ал Кетби извоюва победата на рали България, от Хюндай с времена в челната петица

SPI_4220

Снимки: Apix Action Photography  Видео: RacePool.info

Пилотът от Обединените арабски емирства, Рашид Ал Кетби извоюва първата си асфалтова победа в кариерата. След отпадането на главните претенденти за победата Мартин Сурилов/Здравко Здравков и Пламен Стайков/Давидоне, „арабинът“ (както му викат феновете) трябваше просто да завърши и да се опази от грешки в последния неделен ден.

„Невероятно състезание, страхотно, с много емоция и трудни етапи,“ заявява пилотът на „Fujairah“, който се превръща в първия не европейски победител в историята на рали „България“.  „ Преди началото се бяхме уплашили, че трасетата са много хлъзгави, че макадамовия участък е много труден и омекотихме окачването на колата, което позволи на Пламен Стайков да дръпне напред. Много съжалявам, че той отпадна, с него се получи страхотна битка и смятам, че Пламен е надскочил възможностите на автомобила, с който се състезава.

„Днес имахме възможност да се забавляваме по отсечките, уточнихме настройките на колата, всичко беше перфектно. Вече имам сериозен опит в българските ралита и мога да кажа, че всички ми харесват. Интересни етапи, страхотна публика, днес и времето беше прекрасно, направо беше невероятно.

„Искам да благодаря на всички, които направиха това състезание възможно, защото вече и ние сме част от историята на най-голямото българско рали.”

SPI_4233На второто и изключително заслужено място е екипажът на Йордан Атанасов/Янаки Янакиев. Варненското дуо даде всичко от себе си, като заложи на сигурно темпо от самото начало поради липсата на достатъчно опит от страна на Атанасов. Това им донесе изключително много дивиденти, с оглед борбата в шампионата.

„Много се радвам, че стигнахме до финала и че се качваме на подиума. Нямаме възможност да се борим с Ал Кетби и автомобила му, ние все още се опознаваме с нашата кола. Днес заложихме на по-сигурното пилотиране, което се отрази и на времената ни, но залогът беше твърде голям, за да си позволим сериозни рискове,“ разясни пилотът на „ART Racing“.

„Доволен съм, че сме на финала, следващият път се надявам да се представим по-добре. Важното е, че стана хубаво състезание и се надявам, че на публиката й е харесало рали „България”.

SPI_4580

Представилите на сливенската школа на „Булсим Рали Тим“ – Дилян Станков/Младен Карчев (Renault Clio), бяха повече от безапелационни.  Сливенското дуо започна в състезанието с вече превърналата се в класика битка срещу Боян Безус/Димо Бозуков, но проблеми с двигателя извади варненския екипаж от „играта“. Така в неделя единствената задача за Станков бе да стигне до финиша без много драма, но явно тоталната доминация в RC4 не му стигаше и в неделя темпото му също бе изключително сериозно качвайки се на третата позиция в генералното и взимайки победата при автомобилите с един двигателен мост.

1015На четвърта позиция и втора в клас RC4 завършиха Михаил Симеонов/Васил Георгиев, които се пребориха доста мъжки за своята позиция изоставяйки само с 14.6 секунди от Станков/Карчев.  На пета позиция и с пасив от само 0.45 секунди зад Симеонов/Георгиев, завърши екипажът победител в „Хюндай Рейсинг Трофи“ Григор Григоров/Даниел Миленков. За съжаление обаче екипажите на HRT нямаха право да бъдат класирани в състезанието, което предоставя автоматично петата позиция на Димитър Димитров/Пламен Вълев. Втория най-добре представилия се сливенски екипаж  направи доста интересна битката в RC5, записвайки победата в класът и седмото място в генералното. Желязков/Турлаков завършиха с актив от 35.7 секунди пред победителите в RC3 Стоян Апостолов/Павлина Апостолова.

Grigorov_Milenkov

Челната десетка се затваря от класиралия се на второ място в „Хюндай Рейсинг Трофи“ екипаж на Христо Геров/Йордан Йорданов, и с от Щилян Тенчев/Николай Тенчев.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]