Ралф Сирманцис триумфира на рали Акрополис

AUTO - ERC ACROPOLIS 2016

Младият латвиец Ралф Сирманцис и неговият навигатор Артурс Симинцс триумфираха в рали „Акрополис“ след едно невероятно представяне. 21 годишният Сирманцис, който завърши втори в JERC през 2015, се качи за пръв път зад волана на R5 автомобил записвайки първата си победа. Младият пилот взе етапната победа в откриващият специален етап в събота и до краят на деня водеше в генералното класиране.

AUTO - ERC ACROPOLIS 2016В неделя сутринта разликата между Сирманцис и Люкянук бе от 2 секунди, но спикана гума в SS7 на руснакът изстреля напред новакът. 33.86 километровият етап Elatia/Karya бе истински кошмар за Люкянук и неговият навигатор Роман Капустин, двамата изгубиха  17 минути за да поправят счупено окачване на своята Fiesta R5. През това време Сирманцис/Симинцс контролираха своето темпо в следобедните минавания и успяха да увеличат своят актив на над 2 минути, взимайки победата на рали „Акрополис“.

„ На истина е хубаво, когато спечелиш на своят дебют“, заяви Ралф Сирманцис, който бе награден и с трофеят Colin McRae Flat Out. „ Това рали е едно от тежките на света и аз съм изключително щастлив, че успях да го спечеля.“

Докато младият латвиец се наслаждаваше на комфортна преднина, то битката за второто място се реши в последният етап от ралито. В неделя гръцкият екипаж Ламброс Атанасолас и Елиас Панайотонис (Skoda Fabia R5) успя да превърне 19.5 секунди изоставяне в 35 секунди преднина пред чешкият екипаж на Яромир Тарабус/Даниел Трункат (Skoda Fabia R5). В последният етап за деня обаче Атанасолас застигна по-бавен автомобил изгубвайки своята преднина,  разминавайки се с мечтаното второ място. Малко по-късно организаторите му върнаха 32.1 секундният пасив и гръцкия пилот се качи на стълбичката на втората позиция.

AUTO - ERC ACROPOLIS 2016

Раул Джийтс/Андрус Тоом, който са съотборници на Сирманцис/Симинцс, записаха най-доброто си представяне завършвайки на четвърта позиция. Ярослав Колтун за момент бе пред Джийтс, но наложеното му наказание от 1 минута поради закъснение на старта на първият етап за деня го изпрати не шестата позиция. Войтех Чучала завърши на пета позиция в генералното взимайки победата в ERC2.

Петер Ранга завърши на седма позиция с преднина от над 3 минути пред осмият Каетан Каетанович. Настоящият шампион в ERC започна ралито с 15 минутен пасив поради обръщане по таван, но не се предаде и взе доста важни точки с оглед борбата за титлата. Хосе Луис Риос и Алексей Люкянук затварят челната десетка.

AUTO - ERC ACROPOLIS 2016

Мурат Ботанджъ записа първата си победа в ERC3 възползвайки се от проблемите със скоростната кутия на Лукас Пйеназек. Шампионът в ERT завърши дванадесети в генералното. Втори на две минути и половина завърши Золтан Бесеней, следван от Алекс Филип.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]