Рали Янер се завръща

Едно от най-популярните европейски ралита се завръща на рали сцената през 2018, след две годишно отсъствие.

По традиция новият сезон в Европа винаги стартираше със снежното рали „Янер“, което бе част от Европейският Рали шампионат през 2015. От тогава насам всичко случващо се около състезанието бе в истинско забвение до преди няколко дни, когато стана ясно, че ще се завърне на 4-ти Януари 2018.

Поради различни причини това рали никога не е било след най-приоритетните за пилотите през годините, но определено е в сърцата на феновете от доста дълго време. Състезанието бива прекратено между 1986 и 2000, като е било кръг от националните шампионати на Чехия и Австрия, докато не влиза в полезрението на Евроспорт през 2012. От тогава до 2015 бяхме свидетели на уникални битки между имена като Роберт Кубица, Каетан Каетанович, Ян Копецки и Бриян Буфие. Най-епичната битка обаче ще си остане тази между Ян Копецки и Бриян Буфие, които завършиха ралито с разлика от 0.5 секунди помежду си.

Този успех обаче повлече със себе си и редица други проблеми. Определено бе трудно на организаторите на това състезание да отговарят на изискванията на австрийския, чешкия и европейския рали шампионати едновременно с техните правила и изисквания. Друг проблем за тях бе и финансовата част, поради невъзможността да покрият таксите към Евроспорт евентс. Така те последваха участта на ралита като рали „Ирландия“ и решиха да си дадът пауза за известно време.

Обновеното „Австрийско рали Монте Карло“ вече планува да се завърне в ERC, като през сезон 2018 ще бъде генералната репетиция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]