Рали Швеция 15-18 Февруари

Едно от най-уникалните ралита в световния рали шампионат се намира на броени часове от старта си. Рали „Швеция“ за пореден път се очаква да допринесе за една уникална битка, а изключително снежните условия през тази година са претекст за още по-големи скорости и екшън.

Според синоптичните прогнози за района около центъра на ралито в Торсби се очакват температури от -8 и -1 градуса по време на дните от ралито. Температури, при които ако завали сняг трасето може да се омекне и да прибави към него един сравнително кишав слои сняг.

Общата дължина на ралито през тази година е от 1400 километра с 314 състезателни, разделени на 19 специални етапа. В сравнение с миналата година една четвърта от ралито е с променена конфигурация, като също така щаба на състезанието е преместен в Суне на 35 километра от сервизния парк в Торсби.

Шейкдауна стартира в четвъртък от 9 сутринта българско време, докато самото рали стартира в същия ден от 21:08 часа с класическия супер специален етап в Карлстад. Същинския старт на ралито започва в петък с по две минавания през етапите Hot-Finnskog, Svullrya и Rojden, преди екипажите да преминат през SS Torsby. Така състезателите ще изминат 140 състезателни километра, разполагайки със само един сервиз.

В събота състезателна дистанция се скъсява с едва 20 километра, като за тогава са предвидени минаванията през класиките Hagfors, Vargasen и за десет второ минаване прес супер специалния етап в Карлстад следван от 2.43 километрова спринтова отсечка.

Неделния ден по традиция е със сравнително малко състезателни километри – 51. В последният ден от ралито екипажите ще трябва да преминат през едва две отсечки, като едната се кара на два пъти. 9.56 километровият етап Torsby 2 ще приключи ралито.

13 екипажа са заявили желанието си за участие с WRC автомобили, като не броим разбира се Лоренсо Бертели, който трябваше да се оттегли поради важни бизнес ангажименти. За сметка на него ще видим един Мадс Остберг дебютиращ зад волана на Ситроен С3 WRC.

15 са и заявките в WRC2, сред които има доста сериозни имена в лицето на световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон, Понтус Тидеман, Оле Кристиян Вейби, Яри Хутунен, синът на Тоши Арай – Хироки Арай и Кевин Абринг.

На живо

Според информацията която имаме ще можем да гледаме заедно само два специални етапа на живо и безплатно. В събота SS14 Vargasen 2 стартира от 16:00 часа българско време по RedBull TV, а пауър етапът ще се предава на живо в неделя от 13:00 часа по БНТ HD.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]