Рали Швеция 14-17 Февруари

Едно от най-уникалните ралита в световния рали шампионат се намира на броени часове от старта си. Рали „Швеция“ за пореден път се очаква да допринесе за една уникална битка, а изключително снежните условия през тази година са претекст за още по-големи скорости и екшън.

И през тази година организаторите ще разполагат със сервизен парк базиран на 100 километра северно от Карлстад в Торсби. Така за поредна година екипажите ще разполагат с изцяло заснежени етапи в Швеция и Норвегия за разлика от условията от 2016. Въпреки това класическите отсечки, като супер специалният етап в Карлстад, Hagfors и Vargasen с легендарният Colin’s Crest ще присъстват както обикновено.

Според синоптичните прогнози за района около центъра на ралито в Торсби се очакват температури от -8 и -1 градуса по време на дните от ралито. Температури, при които ако завали сняг трасето може да се омекне и да прибави към него един сравнително кишав слои сняг.

Общата дължина на ралито през тази година е от 316 състезателни километра с 2 км повече от миналата година, разделени на 19 специални етапа. В сравнение с миналата година организаторите са променили изключително малко неща по конфигурацията на ралито. Петъчния етап Rojden е скъсен с 600 метра докато карания в обратна посока съботен етап Rammen ще замести миналогодишния Torntop.

Шейкдауна стартира в четвъртък от 10 сутринта българско време, докато самото рали стартира в същия ден от 21:08 часа с класическия супер специален етап в Карлстад. Същинския старт на ралито започва в петък с по две минавания през етапите Hot-Finnskog, Svullrya и Rojden, преди екипажите да преминат през SS Torsby. Така състезателите ще изминат 140 състезателни километра, разполагайки със само един сервиз.

В събота състезателна дистанция се скъсява с едва 20 километра, като за тогава са предвидени минаванията през класиките Hagfors, Vargasen и за десерт второ минаване прес супер специалния етап в Карлстад следван от 2.8 километрова спринтова отсечка.

Неделния ден по традиция е със сравнително малко състезателни километри – 51. В последният ден от ралито екипажите ще трябва да преминат през едва две отсечки, като едната Likenas се кара на два пъти, докато 9.56 километровият етап Torsby 2 ще приключи ралито.

Най-голямата новина на рали „Швеция“ идва от към заявените имена за участие. Сред 15-те заявени екипажа с WRC автомобили се открояват иметана на пилотите Себастиен Льоб и летящият финландец Маркус Грьонхолм, който ще седне зад волана на Ярис WRC. Грьонхолм има цели пет национални титли зад волана на автомобил на Тойота, записвайки и 22 старта в WRC с кола на японците.

Своят дебют зад волана на WRC автомобил в домашната си надпревара ще направи Понтус Тидеман с Фиеста WRC.

„Швеция определено е най-важният момент от годината за мен – коментира шведът. – Това е предизвикателството за което съм се подготвял от много време и се чувствам готов на 100 процента. Чувствата че, семейството ти и приятелите ти са близо до теб за да те подкрепят е уникално.“

Още две Фиести WRC ще преминат през стартовата арка с пилоти Лорензо Бертели и Яне Туохино.

Другите отбори отново ще разчитат на екипажите си от Монте Карло, като всички са се подготвили доста добре за предстоящият уикенд.

На живо

За съжаление няма информация от страна на БНТ HD дали ще излъчат надпреварата, също така нямаме и яснота дали ще можем да намерим сигурни източници с безплатен лайвстрим. Затова следете от близо нашата Фейсбук страница в която при първа възможност ще споделим линкове за гледане на етапите през уикенда.

Полезни връзки

Времена на живо

Рали Радио

Часови график

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]