Рали Швеция: 1,2,3 за Хюндай в края на петъчния ден

Тиери Ньовил, Рали Швеция, Хюндай

Тиери Ньовил и Николас Жилсул приключиха днешния петъчен ден в позицията на лидери на рали „Швеция“ удържайки атаките на Андреас Микелсен и Есапека Лапи през целия ден.

Днешния следобед започна с атака на Есапека Лапи, който детронира Андреас Микелсен от втората позиция, доближавайки се междувременно до Ньовил на 2.1 секунди. За нещастие младия пилот на Тойота направи грешка още в следващия етап изпълвайки радиатора на своята кола със сняг, което го принуди да намали темпото за да не прегрее охладителната система. Така Танак изпадна до седмата позиция в генералното класиране.

В същия етап Микелсен записа по-добро време от това на Ньовил намалявайки изоставането си на едва една секунда. Белгиецът не остави така нещата, като отговори мигновено, възползвайки се максимално от стартовата си позиция. До края на деня Ньовил изгради аванс от 4.9 секунди спрямо съотборникът си Андреас Микелсен.

Следобедните етапни победи бяха разделени между Крейг Брийн и Хейдън Падън, като и двамата успяха да запишат уникални времена, постигайки рекордна средна скорост от 123.5 км/ч в етапа Hof-Finnskog. В предпоследния етап за деня Брийн прескочи временният си съотборник в Ситроен Мадс Остберг, докато норвежецът имаше проблеми с настройките на окачването. Грешка от страна на Брийн в последния етап, позволи на Падън да задмине и двамата подсигурявайки 1,2,3 за Хюндай.

Така Падън, Брийн и Остбер завършиха деня в рамките на 1.1 секунди, пред Тимо Сунинен, който е единственият пилот на М-Спорт в челната десетка на шеста позиция пред възстановяващият се Есапека Лапи.

Стартиращата по трасето първа челна четворка Себастиен Ожие, От Танак, Яри Мати Латвала и Крис Мийк трябваше да се справят с доста тежки условия, изпитвайки много проблеми с прясно навалелия сняг и все по-големите коловози.

Ожие пристигна на финала на Svullrya изключително ядосан, след като изгуби над 50 секунди поради проблем, който то дори не пожела да сподели пред журналистите. До края на деня пилот номер 1 на М-Спорт бе задминат от своя съотборник Елфин Еванс въпреки че, спука гума която му коства почти три минути спрямо лидерите. Така Ожие приключи деня на дванадесета позиция, като утре отново ще трябва да стартира в челото зад Хенинг Солберг.

Латвала, Танак и Мийк затварят челната десетка изоставайки с над минута зад битката в челото.

Утре екшъна продължава с SS Torntop от 08:54 часа. SS14 Vargasen ще може да се гледа безплатно на живо по RedBull TV от 16:00 часа българско време.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]