Рали Финландия 27-30 Юли

През този уикенд ни предстои да бъдем свидетели на едно от най-очакваните събития през годината в Световният рали шампионат, рали „Финландия“. Скандинавският кръг от шампионата е един от най-впечатляващите за фенове и състезатели.

По традиция рали „Финландия“ е доминирана от скандинавски състезатели, което прави победите на не скандинавци изключително редки и запомнящи се. От 66 издания 54 са спечелени от финландски състезатели.

Първото издание на състезанието е през 1951 година, като тогава надпреварата носи името рали „1000 Езера“. В 1973 състезанието става кръг от WRC, като до ден днешен надпреварата е известна, като финландското гран при. Гладкият макадам щади автомобилите, но високоскоростните конфигурации на трасетата правият това състезание единствено по родът си. Не случайно за да спечелиш трябва да си посветен буквално в изразът „сису“.

Рали „Финландия“ е едно от тези състезания в които пилот и навигатор трябва да са в невероятен синхрон, за да триумфират.

През 2017 организаторите са заложили на някой добре познати и доказани похвати при изграждането на един маршрут смесвайки класически и доказани етапи с нови и свежи. Състезанието започва в четвъртък вечерта с градският етап „Харжу“ в Ювяскюля, преди да започне същинският екшън. В петък на екипажите ще им се наложи да прекарат цели 16 часа зад волана по класически за рали „Финландия“ етапи.

Десертът обаче е запазен за събота. Тогава екипажите ще се отправят към легендарният етап „Онинпоя“, който през тази година се завръща към класическата си конфигурация и посока. Неделният ден ще бъде изцяло, както през миналата година с две минавания през два етапа, като състезанието ще приключи с 6.8 километровият Пауър Етап „Оитила“.

Общата дължина на състезанието е от 1111 км от които 314 състезателни разделени на 25 специални етапа. Най-дълъг е етапът Онинпоя със своите 24.38 километра.

Всички големи отбори ще пристигнат в  университетският град Ювяскюля с по три автомобила, като от М-Спорт ще разчитат освен на Мадс Остберг и на един от най-коментираните пилоти Тиму Сунинен. Имайки в предвид случващото се през тази година е изключително трудно да се определи един единствен фаворит за победата. Може би малко по-голям шанс, поради миналогодишната си победа, има Крис Мийк, но с тези очаквания за дъжд везните могат доста бързо да се наклонят в друга посока.

Ако Мийк обаче поради редица причини не може да се бори за победата, то Себастиен Ожие и Тиери Ньовил със сигурност ще допринесат за едно истинско зрелище. Друг фактор е и От Танак, който обаче няма сериозни успехи тук. Яри-Мати Латвала е едно от имената, което може да допринесе за сериозна атака на челото. Финландецът е печели надпреварата три пъти, а отборът на Томи Макинен е базиран във Финландия, което е предпоставка за сериозна атака от тяхна страна.

Хейдън Падън е едно име, което може да се намеси в битката в топ три. Да той се намира на едва седма позиция в шампионат, но за сега сезонът му се базира на голяма доза лош късмет. Елфин Еванс ще бъде един от пилотите с добра стартова позиция във Финландия, ако разбира се не завали. Крейг Брийн определено ще е в челната петица, докато Сордо,Ханинен и Остберг също ще допринесат за едно интересно състезание. Нека не забравяме и младото оръжие на Тойота, Есапека Лапи.

Доста сериозен е и списъкът на пилоти заявени в WRC2, но за сега всички везни клонят към името Оле-Кристиян Вейби.

На живо

От 25 специални етапа цели пет ще бъдат предавани на живо. Разбира се всичко ще започне още с първият етап SS1 Harju 1 (2,31) от 19:00 ч. В петък ще бъде излъчено и второто минаване през  SS13 Harju 2 (2,31) от 20:30 ч. В събота обаче промоутъра е предвидил да излъчи на живо второто минаване през етапът Онинпоя от 16:08 ч. За неделният ден ще изгледаме на живо два от четирите етапа. Двете минавания през Oittila ще бъдат предавани на живо от 10:00 ч. и 13:00 ч. Линкове за гледане на етапите можете да намерите от тук.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]