Рали Финландия 2018

Ако рали „Монте Карло“ е майката на автомобилните спортове, то рали „Финландия“ е бащата на рали спорта.

По традиция рали „Финландия“ е доминирана от скандинавски състезатели, което прави победите на не скандинавци изключително редки и запомнящи се. От 66 издания 54 са спечелени от финландски състезатели.

Първото издание на състезанието е през 1951 година, като тогава надпреварата носи името рали „1000 Езера“. В 1973 състезанието става кръг от WRC, като до ден днешен надпреварата е известна, като финландското гран при. Гладкият макадам щади автомобилите, но високоскоростните конфигурации на трасетата правият това състезание единствено по родът си. Не случайно за да спечелиш трябва да си посветен буквално в изразът „сису“.

Рали „Финландия“ е едно от тези състезания в които пилот и навигатор трябва да са в невероятен синхрон, за да триумфират.

През тази година организаторите са направили доста сериозни промени в маршрута с оглед намаляването на скоростта на екипажите.  65 процента от тазгодишното рали ще бъде от изцяло нови трасета. 40 процента от новите етапи не са били карани никога до сега в това рали.

Етапите Мокси и Урия ще бъдат върнати отново, като класиката Рухимахи ще бъде новия паур етап. Само и единствено  СЕ Пихлаякоски ще бъде единствения непипнат етап от миналата година.

Въпреки, че няма да видим класиката Онинпоя в пълната си прелест организаторите са предвидили новия маршрут да прекосява част от етапа.

„Мисля, че тези промени идват заради високата средна скорост която развихме през миналата година – коментира Яри-Мати Латвала, който изключително добре познава надпреварата. – Някой колеги също се бяха оплакали от ръчно изработените шикани, но от друга страна организаторите бяха принудени да го направят за да намалят скоростта на автомобилтие.

„Сега те ще използват по-тесни пътища за да забавят колите и да намалят средната скорост. За мен те премахнаха най-хубавата част от Онинпоя. Няма да е същото, като не преминеш по широките етапи профучавайки покрай жълтата къща.“

Общата дължина на надпреварата през тази година е от 1400 км от които 317 са състезателни, разделени на 23 специални етапа.

12 са заявените WRC екипажи, като към тях по традиция се присърединиява Кхалид Ал Сувейди зад волана на Ситроен C3 WRC, докато Крис Мийк продължава да е на резервната скамейка. В WRC2 своето желание за участие са заявили 18 екипажа сред които са и пилотите Оле Кристиян Вейби, Кале Ровампера, Мурат Бостанджъ, Стефан Лефевр, Фабио Адолфи, Симоне Темпестини и др. Общия брой на заявените за WRC екипажи е 72 броя.

На живо

SS1 Harju в нашата страница от 20:00 часа в четвъртък вечерта. В неделя е предвиден етапа SS21  Ruuhimäki 1 от 09:30 часа, който ще можете да гледате на нашата страница, докато последния пауър етап е от 13:00 часа и ще можете да наблюдавате по БНТ HD.

Часови график

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]