Рали Финландия: Танак отново лидер, след драма за Латвала и Мийк

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя отново поеха лидерството на рали „Финландия“, като авансът им е от 13.8 секунди след днешните съботни сутрешни минавания. Техният съотборник Крис Мийк трябваше да отпадне след удар в камък.

Танак и Латвала си размениха позицията в генералното класиране, като естонеца се възползва от стартовата си позиция открадвайки 3.1 секунди от Латвала още в първата отсечка за деня SS12 Pihkajakoski. Веднага в следващата отсечка опитният финландец отговори връщайки си лидерството с аванс от 0.2 секунди. За съжаление обаче лош късмет сполетя Латвала и съотборникът му Мийк в SS14 Kakaristo, подарявайки на Танак една идея по-спокоен аванс.

Мийк удари камък на пета предавка в десен завой, повреждайки задно ляво окачване на своят Yaris WRC, докато Латвала удари същият камък, но се размина само със спукана задна лява гума успявайки да се добере до финиша, но изгубвайки цели 14.1 секунди спрямо Танак. Въпреки тов Латвала остана пред Есапека Лапи с аванс от 0.5 секунди.

Завършвайки вчерашният ден на 2.6 секунди от лидера Есапека Лапи изпитваше затрудение да отговаря на темпото на тойотите, като само успяваше да бъде максимално близо до тях. В края на днешните сутрешни минавания пилотът на Ситроен е на 2.3 секунди зад Латвала и на 16.1 зад Танак.

Зад челната тройка са Андреас Микелсен, Себастиен Ожие и Крейг Брийн, които си спретнаха също една доста жестока битка помежду си за четвъртата позиция. Трито се намира в разлика от 2.2 секунди между помоежду си.

Тиери Ньовил е седми на 17.2 секунди зад Брийн, като днес изпитва затрудение със стартовата си позиция.

Пилотите на М-Спорт Тиймо Сунинен и Гъс Грийнсмит са седми и осми, като двамата се изкачиха с по една позиция преди обедният сервиз благодарение на проблемите на Мийк.

В WRC2 Pro Кале Ровампера продължава да е лидер, а в WRC2 колоната води младият Пиер-Люис Льобет.

Днес в 16:50 българско време можете да гледате безплатно по Редбул ТВ на живо второто минаване през SS Kakaristo. Ето и линк

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]