Рали Финландия: Латвала пое лидерството в края на петъчния ден

Екипажът на Яри-Мати Латвала и Мика Антила завършиха в първият същински ден, като лидери след епична битка между няколко екипажа и с крехък аванс от едва 1.2 секунди.

Латвала успя да прескочи съотборникът си Ойт Танак, който имаше аванс от 5.4 секунд преди старта на следобедните минавания. Финландецът записа най-добро време при второто минаване на етапът Moksi излизайки на чело с аванс от 0.4 секунди спрямо естонецът. В следващите две отсечки Латвала успя да удължи разликата си макар с минимално време.

Крис Мийк също прескочи стартиращият пръв по трасето Ойт Танак, като великобританецът отново показа така дългоочакваната си скорост. На 1.2 секунди от Мийк и на 2.4 секунди от лидера е Есапека Лапи. Младият пилот на Ситроен също бе изключително бърз, като в SS7 дори записа идентично до стотната време с това на Крис Мийк, като така топ три пилотите записаха своите времена в разлика от 0.1 секунди при дължина на етапа от 20 километра.

Стартиращият пръв по трасето Ойт Танак трябваше да се справи с условията, което му коства известно време позволявайки на Латвала, Мийк и Лапи да го прескочат. Въпреки това Танак е на 2.6 секунди от Латвала продължавайки да има сериозен шанс за победата.

Завърналият се Крейг Брин имаше проблеми със закрепването на предният капак на своят i20 WRC и завърши в петъчния ден на пета позиция с аванс от 0.4 секунди пред съотборникът си Андреас Микелсен.

Себастиен Ожие и разочаровният Тиери Ньовил са седмо и осмо място. Белгиецът имаше проблеми с настройките и записките при сутрешните минавания, но въпреки доброто си темпо следобед той се намира на 15 секунди зад Ожие. Пилотът на Ситроен от своя страна е на 0.7 секунди зад Микелсен.

Тиймо Сунинен и Гъс Грийнсмит продължават да затварят челната десетка.

Лидер в WRC2 Pro е Кале Ровампера, докато във WRC2 начело е Пиер-Люис Льобет, следван от Николай Грязин и Такамото Катсута.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]