Рали Уелс 26-29 Октомври 2017

След известна пауза световният рали шампионат отново се завръща в нашият кръгозор. През този уикенд керванът се мести в калният и дъждовен Уелс, като за пореден път в легендарното рали е възможно да се реши световната титла при пилотите и отборите.

Малкият частен тим на М-Спорт е готов да постигне така жадуваните две титли, след един много труден за отбора сезон.

„Трудно е да намеря правилните думи за да опиша постижението, което сме на път да постигнем през този уикенд – коментира Малкълм Уилсън. – Когато започнахме работата по Фиеста WRC винаги сме се надявали да се намираме в подобна позиция. Сега това е реалност и ми е много трудно да намеря правилните думи за да опиша това чувство.

„За сега обаче това не се е случило още и не може да пренебрегваме трудността на рали „Уелс“. Променливите атмосферни условия и непредвидимите нива на сцепление, го правят едно от най-трудните ралита в шампионата.“

Един от двамата възможни шампиони на М-Спорт е разбира се Себастиен Ожие. За да може французина да вземе своята пета поредна титла в Уелс, той трябва да спечели или да завърши най-малко на втора позиция взимайки максималните точки от пауър етапът.

„Рали „Уелс“ е състезанието, което всеки един рали състезател би искал да спечели, а ние определено искаме да сме в битката за победата – заяви Себастиен Ожие. – Определено състезанието може да се развие по специален начин за отбора, както и да ни даде математичката възможност да вземе титлата при пилотите.“

Състезанието през тази година отново е концентрирано в северната част на Уелс, а център на надпреварата отново е Дисайд. По график шейкдаунът е предвиден да започне от 10:00 часа българско време в четвъртък, докато първият и чисто нов градски етап от ралито стартира в 21:00 часа.

Петъчният ден стартира с класиките Myherin, Sweet Lamb и Hafren, които ще се карат на два пъти и без сервизна зона за екипажите, като така състезателите ще трябва да преминат през 119 състезателни километра без право на грешки.

„ Всичко ще зависи от времето – коментира Мийк, който има цели девет участия в това рали. – Стартирайки от девета стартова позиция в петък може да се окажем в лоша позиция. При всички случай съм много мотивиран и ще направя всичко възможно да постигна още един добър резултат за Ситроен.“

В събота надпреварата се мести в легендарните уелски гори с общо 142 състезателни километра плюс сервизна зона в която ще бъдат инсталирани допълнителните фарове на автомобилите, след като последните два етапа за деня ще се проведат на тъмно. Тук можем да припомним, че първоначално организаторите възнамеряваха последните два етапа от деня да стартират доста по-късно, но след протест от страна на отборите графикът бе модифициран. Заедно с това организаторите връщат отсечката Gwydyr, която последно бе част от състезанието през 2013.

По традиция неделният ден е сравнително лек с 41 състезателни километра, а пауър етапът отново е 6.43 километровата отсечка Brenig.

На живо

Поромоутъра на WRC е предвидил три специални етапа да бъдат излъчени на живо, като всички ние ще можем да ги проследим. Съботният етап SS12 Gartheiniog ще можете да гледате от 14:00 часа в нашата страница. В неделя е предвидено да бъдат излъчени двете минавания през Brenig от 11:00 (RedBullTV) и 14:00 (БНТ HD) часа  българско време.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]