Рали Турция 13-16 Септември

Дойде момента който очакваха почти всички български фенове, рали „Турция“. Югоизточните ни съседи получиха така мечтаното завръщане в световния рали шампионат, благодарение на усилна работа и много желание.

След дългогодишната пауза турското рали за съжаление или щастие е с чисто нова локация в покрайнините на куротния град Мармарис. Това донякъде оттдръпна голяма част от българските фенове с оглед голямото разстояние, но въпреки това се очаква много голям брой трибагреници да залеят непознатите за всички екипажи етапи.

Макадамовата настилка е смесена между твърд и песачинещ макадам комбинирани с тестни планински пътища около Мугла и широки, красиви етапи в опасна близост до морето. Някой от екипажите вече оприличиха ралито като смесица между рали „Нова Зеландия“ и рали „Кипър“, като не липсват и много ситен граничещ с пясък макадам.

„Най-голямото предизвикателство идва от самата природа на етапите – коментира добре познатия у нас турски пилот Орхан Авджиоглу. – Те стартират с 38 километров специален етап, който е изключително предизвикателен дори и за опитните пилоти.

„През миналата година определено бе доста „гладко“ рали, като само определени места наподобяваха рали „Акрополис“. Според мен ключът ще бъде в правилния баланс между това колата да е максимално ниска, без да компрометира здравината на купето. При вторите минавания съм убеден, че ще има коловози от чудовищно силните WRC-та.“

Всичко ще започне с 4,7 километровия шейкдаун в четвъртък от 9:30 до 13:00 часа. От 20:08 часа в същия ден ще стартира и официлно надпреварата с преминаване през 2 километровия супер специален етап Turkey Full Speed.

Петъчния ден определено е едно уникално предизвикателство със своите 144 състезателни километра разделени на 3 етапа с по 2 минавания, като най-дълъг от тях е 38 километровия Cetibeli, с който ще стартират екипажите.

Още 130 състезателни километра очакват топ екипажите в събота, като определено няма да е никак по-лесно за тях. Неделния ден както обикновено е със само 34 състезателни километра включващи жизнено важния пауър етап за битката между Ньовил, Ожие и Танак.

М-Спорт по традиция в Турция се намират изцяло в свои води благодарение на комерсиални интерес на Форд. 67 процента от заявените екипажи ще стартират зад волана на автомобил на синия овал. В миналото отборът на Малкълм Уилсън на два пъти качва своите коли на първо и второ място през 2006 и 2009. Неговия екип заложи на тестове в Гърция, като най-вероятно новите аеропромени няма да са в толкова голяма полза в турския кръг от шампионата, затова ще заложат на старият си дизайн.

„В миналото сме участвали в Турция, но за първ път ще посетим този регион – разясни Малкълм Уилсън. –  Всичко ще бъде ново за отбора и екипажите. Себ и Елфин разполагаха с по два дни за тестване в Гърция, което помогна значително за потготовката им.“

Турския пазар също е много важен за Хюндай, които разполагат в Измир, със завод произвеждащ 205 хиляди автомобила годишно. Въпреки, че пилотите на корейския тим са убедени, че техния i20 WRC ще пастне перфектно на характеристиките на състезанието, то те неотричат, че голям проблем може да бъде жегата.

„Помня преди години, когато Джиджи Гали трябваше да бъде откаран до болницата поради дехидратация – коментира Андреас Микелсен, който за разлика от съотборниците си Ньовил и Падън е участвал в предишни издания на надпреварата. – Определено ще бъде голямо предизвикателство наподобяващо Акрополис.“

Рали „Турция“ определено ще оеднакви разпределението на силите (не че има големи разлики) между отборите, като това ще даде възможност на Тойота да бъдат на равно с всички. Японския тим показа сериозен напредък в последните 2-3 кръга, като вече техните съперници започнаха да точат зъбите по пилотите им. Споре слуховете Есапека Лапи е навестил съвсем скоро Ситроен Рейсинг, който определено имат нужда от свежа и скоросттна кръв.

Сред заявените екипажи е и този на Георги Гераджиев/Георги Гаджев, които продължават своят щурм на Fiesta Cup шампионата в Турция. Гераджиев е един от най-опитните пилоти у нас на тема световен рали шампионат, взимайки участия в ралита като „Аржентина“, „Швеция“ и др.

На живо

За в момента имаме само информация, че ще може да се гледа на живо последния пауър етап по БНТ 3 от 13:18 българско време в неделя.

Часови График

[table id=1 /]

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]