Рали Твърдица открива сезон 2022 на родния рали шампионат

Снимка: И.Телкеджиев

От автомобилна федерация на България (АФБ) публикуваха своя календар в официалния си уеб портал (линк). От него става ясно, че сезон 2022 на родния рали шампионат ще стартира с рали „Твърдица“ (11-12 юни), точно след изтичането на срока на заповедта от страна на ММС за забрана за провеждане на надпревари на АФБ.

Твърдишкото рали само по себе си от сезон 2021 се менажира от изцяло нов местен екип, които определено има достатъчно големи амбиции да вдигне значително нивото на подбалканската надпревара.

След точно четири седмици по-късно (09-10 Юли) от АФБ са вписали в своя календар рали „Сливен“. Състезание което през последните няколко години се организираше от АСК „Скорпион“, клуб който през миналия сезон бе отлъчен от АФБ. С наличието на сливенското рали в календара би трябвало да означава, че от федерацията са намерили друг организатор да го поеме.

Важен факт обаче е, че рали „Сливен“ няма да бъде кръг от балканския рали трофей на ФИА и най-вероятно няма да очаква голям набор от чуждестранни екипажи.

От календара на АФБ също става ясно, че рали фенове и състезатели ще могат да се насладят на следващото състезание чак в началното на септември. Именно в дните 2-4 септември според календарите на ФИА и АФБ трябва да се проведе рали „България“.

Най-престижната ни надпревара за сега се очаква да се премести във Велико Търново, като според непотвърдена информация вече има подготвен маршрут и отсечки.

Рали „Сърбия“ традиционно продължава да е в календара на родния ни рали шампионат, като то ще се проведе през уикенда на 24-25 септември. Последен кръг за сезон 2022 се очаква да бъде рали „Шумен“, което според календара ще се проведе в дните 15 и 16 октомври.

Рали спринт

Сезон 2021 показа, че има надежда за рали спринт дисциплината. Бяхме свидетели на две много интересни нови надпревари връщащи автомобилния спорт към югозападната част на страната.

Рали спринт шампионата също ще стартира през юни с рали спринт „Пещера“ (25-26 юни), следвано от рали спринт „Дряново“ (23-24 юли). Новото попълнение в календара на спринтовата дисциплина е рали спринт „Божурица“, което трябва да се проведе в дните 20-21 август.

Последните два кръга от шампионата са рали спринт „Пазарджик“ (29-30 октомври) и рали спринт „Пампорово“ (19-20 ноември), като състезанието базирано в курортния град ще бъде и последното събитие за сезона от календара на АФБ.

Календар рали и рали спринт 2022

Пълния календар на АФБ за всички дисциплини можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]