Рали Сафари ще се завърне към WRC през 2019

goodwood

Вече е изготвен план за завръщане на легендарното рали „Сафари“ към световния рали шампионат. Разкри Дейвид Еванс, журналист от Autosport.

Според този план през 2017, ще се избере и подготви състезание от националния рали шампионат на Кения, което да бъде ревизирано с оглед да бъде част от световната рали сцена през 2018.

Подкрепата за завръщането на африканското рали идва от най-високият ешелон на кенийското правителство, самият президент Ухуру Кениата. Още през 2012 Кениата направи среща с Жан Тод разкривайки своите желания. Шефът на ФИА приветства новината с изключително добри намерения.

Жан Тод никога не е крил желанието си за завръщането на ралита с дълги дистанции и на самия африкански континент към WRC календара.

Задвижваща сила зад този проект е председателя на кенийската федерация Финеас Кимати. Той вече се срещна с Оливер
Циесла, като двамата са стигнали до разбиране по въпросите с финансирането, етапите и местоположението им в долината Рифт.

Рали „Сафари“ ще си остане в историята, като едно от най-важните състезания през годините. Голяма част от отборите взимали участие множество пъти са считали победите си на това състезание еднакви по тежест със световната титла.

През 2002 надпреварата отпадна от календара поради проблеми с финансирането от страна на правителството. Въпреки това надпреварата и до ден днешен се провежда, но не като част от WRC.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]