Рали Сафари ще се завръща в WRC през 2020

Кенийското правителство е гласувало бюджет от над 4 милиона лева за да подсигури завръщането на легендарното рали „Сафари“ към световния рали шампионат през 2020.

Африканското рали не е било част от шампионата от далечната 2002 година, като съвсем наскоро президентът на ФИА Жан Тод е провел разговор с президента на Кения – Уруху Кенията за потенциално завръщане на надпреварата в WRC.

Очаква се през тази година да бъде проведено пилотно рали с център Найроби за да бъде оценена организацията. За тази цел ще бъде поканена специална делегация от официални лица на WRC и ФИА.

„ С оглед наказанието на рали „Сафари“ ще е нужно да се организира рали състезание на нивото на ФИА в Кения през тази година. Това е нужно за да може да получим зелена светлина за стартирането на проекта WRC Рали „Сафари“ 2020,“ коментира представител на министерството на спорта на Кения, Хасан Уарио.

Уарио и екипът му разполагат с нужните инструменти и подкрепа от страна на президента на Кения превръщайки завръщането на легендарното рали към WRC в държавна цел. Според кенийският вестник „Daily Nation“ бюджетът на правителството за това начинание ще е от малко под 4 милиона лева, в които влиза и заплащането към промоутъра на WRC, което излиза от около 1.2 милона лева. Според оценката на правителството се очаква възръщаемост на инвестицията от над 1 милиард лева в глобалната визия на Кения и местните бизнеси.

Съседите от Уганда също имат голям интерес в това рали „Сафари“ да се случи, като президентът на националната федерация по автомобилен спорт на Уганда – Дусман Оке, вече е говорил с шефа на промотъра Оливие Циесла за евентуално комбиниране на маршрута на състезанието между двете държави.

 

Завръщането на Рали „Сафари“ не е само в списъка с желания на Жан Тод, а и в тези на промоутъра на шампионата и прозводителите на автомобили. Това обаче ще доведе до още по-големи разходи за отборите, които определено нямат желание да инвестират по подобие на космически суми от осемдессете само за да вземат участие в едно рали. Тези които следят спорта от тази ера знаят много добре че, отборите стигаха до бюджети от над милион лева само за да участват в това рали, заедно с разработването на специални коли за това състезание.

Разбира се за промотъра завръщането на едно от най-легендарните състезания в историята на моторните спортове е една златна възможност да разшири пределите на световния рали шампионат върху още един континент.

„Ние определено признаваме голямата и горда история на рали „Сафари“ в WRC, както и неговото място в сърцата на кенийската общност – коментира Оливие Циесла. – Ние приведстваме искренната страст и усилие от страна на правителството на Кения и тяхната федерация, който стартираха проекта по завръщането на WRC в Африка. От наша страна ние сме решени да има кръг от шампионата на африканския континент в близкото бъдеще и ще продължим да работим заедно с правителството и федерацията за да постигнем целта си да върнем рали „Сафари“ в календара WRC.“

Канада също е под светлините на прожекторите

Както знаете кандидатурата на Канада, като потенциална зимна надпревара заместиел на рали „Швеция“ в WRC излезе, след като скандинавското рали изпитваше проблеми поради липсата на сняг преди две години. По ирония на съдбата темата отново беше повдигната седмица преди ралито, което през тази година ще разполага с перфектните условия за снежно рали.

„Стартирахме тази идея през 2011 – коментира учредителния директор на рали промотъра на евентуалната надпревара Кит Морисън. – Наскоро нещата започваха да се случват и мисля, че сега е правилният момент за да вложим истинските си усилия за да се превърне тази идея в реалност.“

Канадците обаче предвиждат това да се случи през следващите пет години. Историята на шампионата помни, че Канада е приютявало шампионата четири пъти през седемдесетте.

„Кръг от WRC има нужда от подкрепа на всички нива, както и развитието на смислени корпоративни патрньорства. През следващата година ние ще направим доста срещи с потенциални партньори за да подсигурим основите на проекта ни,“ в заключение разяснява Морисън.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2838 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]