Рали Сардиния 8-11 Юни

През този уикенд е ред световният рали шампионат да се премести на остров Сардиния. Италианският кръг е един от най-емблематичните в календара, като през тази година това ще бъде неговото 13-то издание.

Тазгодишната новина е сядането зад волана на Ситроен C3 WRC на Андреас Микелсен, който ще покаже уменията си зад волана на новата генерация WRC автомобили. Норвежецът ще замени Стефан Лефевр, като партньор на Крис Мийк, като така френският тим ще се опита да се изкачи по напред в класирането при производителите.

От М-Спорт също са си написали домашните за това рали, като отборът ще пристигне с чисто ново шаси на Fiesta WRC за Себастиен Ожие.

„Това не е едно от най-лесните ралита- обяснява Ожие. – Трябва да си фокусиран от старта до финала и винаги да имаш едно на ум. Запазването на гумите също може да се превърне в ключов фактор особено в събота.“

При Хюндай, Тиери Ньовил продължава да оглавя тяхната линия от пилоти. Белгиецът е един от фаворитите за победата тук, като шансовете му са доста сериозни имайки в предвид, че той и Ожие са единствените пилот записали повече от една победа през този сезон.

„Това е едно технично състезание, което не можем да приемен за лесно – разяснява Ньовил. – Трасетата са доста тежки и сухи, което се отразява върху колата и най-вече върху гумите. Изборът на гуми може да се окаже жизнено важен в зависимост от стартовата позиция.“

Яри-Мати Латвала е още един бивш победител в рали „Сардиния“, но през далечната 2009. Финландецът се намира в изцяло нова светлина благодарение на новият си отбор, но от рали „Швеция“ насам японският тим не успява да покаже на какво са способни.

„Ще бъде доста по-горещо и хлъзгаво от Португалия с още по-голям чистещ ефект – коментира Латвала. – Спуканите гуми ще са голям проблем, защото настилката е доста твърда.“

Друг фаворит за победата или поне за място на стълбичката е От Танак. Естонецът разполага с реални шансове да се бори за призивото място. Елфин Еванс също влиза в сметките, ако разбира се гумите на DMACK сработят достатъчно добре, както направиха в Аржентина и Португалия.

Тазгодишното издание на рали „Сардиния“ е с малки промени спрямо миналата година. След шейкдаунът в четвъртък, екипажите се оправят към супер специалният етап Ittiri, като вечерта автомобилите ще се намират в северната част на град Олбия. Това е с цел екипажите да се намират по-добра позиция за петъчните етапи между които е предвиден сервиз в Алгеро.

В събота на състезателите им предстоят шест етапа южно от Сасари с две минавания през Monte Lerno с изключително атрактивният скок. 28 километровият Monti di Ali също е предвиден за събота. Неделния ден е маркиран от едва четири етапа заедно с пауър етапът.

Очакванията за атмосферните условия са за много горещи дни с температури между 27- 30 градуса.

На живо

На живо са предвидени едва три етапа, като два от тях са в неделя. Първият предвиден етап за излъчване на живо е  SS13 Coiluna – Loelle 2 (14.95 km)  в събота от 16:08 часа българско време, като ще можете да гледате напълно безплатно в Red Bull TV .  В неделя  промоутъра е предвидил да излъчи на живо SS17 Sassari-Argenitiera 1 (6.96 km), който ще можете да гледате на живо от нашата страница  от 10:08 часа и пауър етапът от  SS19 Sassari – Argentiera 2 (6.96 km) 13:18 часа, който ще може да се гледа на живо по БНТ HD.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]