Рали Сардиния 2018

През този уикенд е ред световният рали шампионат да се премести на остров Сардиния. Италианският кръг е един от най-емблематичните в календара, като през тази година това ще бъде неговото 14-то издание.

Тазгодишната новина е „изритването“ на Крис Мийк от шампионата, който не съумя да запази позицията си поради множеството инциденти от началото на сезона.

Другата новина е обвързана с факта, че Себастиен Ожие няма да играе ролята на чистач тук, след победата на Тиери Ноьвил в Португалия.

„През годините се научихме да се наслаждаваме на тези изключително взискателни етапи – коментира Себастиен Ожие. – За да триумфираш е нужно да запазиш фокуса си от началото до края.“

Тиери Ньовил, Рали Португалия

Тиери Ньовил от своя страна и въпреки стартовата си позиция, продължава да е сред фаворитите за победата на рали „Сардиния“.

„Това е едно технично състезание, което не можем да приемен за лесно – разяснява Ньовил. – Трасетата са доста тежки и сухи, което се отразява върху колата и най-вече върху гумите. Изборът на гуми може да се окаже жизнено важен в зависимост от стартовата позиция.“

Яри-Мати Латвала е още един бивш победител в рали „Сардиния“, но през далечната 2009. Финландецът до момента е показал, че изпитва затруднения да постига добри резултати за разлика от неговите съотборници Ойт Танак и Есапека Лапи, които са гладни за победи.

Ралито по традиция отново е с база в Алгеро. След първото си излизане от сервизния парк екипажите ще трябва да се изправят срещу 314 състезателни километра, разделени на 20 специални етапа, от които 36 километра са чисто нови.

Екшъна започна още в четвъртък вечерта с  2 километровия супер специален етап Ittiri Artena Show. Петък екипажите ще се отправят на североизток с по две преминавания през общо четири етапа, Tula (22.12 km), Castelsardo (14.37 km), Tergu-Osilo (14.14 km) и Monte Baranta (11.46 km).

Най-дълъг ще бъде съботния ден с общо 146 състезателни километра разделени на три етапа с по две минавания – Coiluna-Loelle (14.95 km), Monti Di Ala (28.52 km) и класиката Monte Lerno (28.89 km). 1.42 километровия етап Citta Di Ittiri-Coros разделя деня на две части и инициира началото на следобедните минавания.

Екипажите ще трябва да поемат на север от Алгеро в неделя за последните два етапа от ралито, които ще се карат на два пъти. Това са добре познатите Cala Flumini (14.06 km) и Sassari-Argentiera (6.96 km).

През тази година общия брой на заявените екипажи за WRC е 45. Освен редовните заподозрени, веднага ни прави впечатление заявката на европейския рали шампион Каетан Каетанович, който ще трябва да се пребори срещу изключително сериозна конкуренция в WRC2 в лицето на Стефан Лефевр, Ян Копецки, Фабио Адолфи, Симоне Темпестини, Бенито Гера и др.

На живо

Освен постоянното живо предаване през приложението ALL Live, ще можем да гледаме безплатно само два от тях. Първият е съботния SS14 Coiluna-Loelle 2 (14.95 km) от 17:08 На живо по RedBull TV и последния етап от състезанието по БНТ HD от 13:00 в неделя.

Часови график

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]