Рали Рим

23-25 юли

Екшъна в европейския рали шампионат продължава с пълни сили и през този уикенд благодарение на рали „Рим“, първото от двете последователни асфалтови ралита.

 

Базираното в град Фиуджи рали ще се проведе в дните 23-25 юли и ще бележи своето пето издание в ролята на кръг от ERC. За тазгодишното издание организаторите са подготвили изцяло нови етапи.

 

За италианското рали са се заявили цели 99 екипажа от които 63 ще участват в ERC. Общия брой на заявените екипажи с Rally2 автомобил е 34. Сред заявените състезатели са Алексей Люкянук, Андреас Микелсен, Николай Грязин, Ефрен Ярена, Крейг Брийн, Йоан Бонато, Симоне Темпестини, Умберто Скандола, Джандоменико Басо, Фабиан Крейм, Оле Кристиян Вейби и др.

 

Рали „Рим“ стартира в петък с 7,25 километровия етап „Рока ди Каве“, който е в конфигурацията си от 20219-та и 2020-та. Първите пет километра включват голямо изкачване с 18 обратни завоя. На едва 1,5 километра от финала на „Рока ди Каве“ е старта на „Рока Санто Стефано“, втория етап от ралито. 19,7 километровата отсечка е доста технична и бърза, както следвашия трети етап „Афиле – Белега“.

 

В неделя екипажите ще преминат през 123 състезателни километра с по две минавания през „Фиуджи – Гуарчино“, новата отсечка „Колепардо – Цивита“ и най-дългата от надпреварата „Сантопадре – Арпино“.

Новини Европейски рали шампионат
Jakub Matulka

ERC и M-Sport стартират едномарков шампионат с Fiesta Rally3

Европейски Рали Шампионат
декември 19, 2023 Иван Ангелов Иванов 0
Днес, в официално съобщение до медиите от страна на M-Sport Полша и промоутъра на европейския рали шампионат, бе обявено създаването на едномаркова серия през сезон 2024 в ERC. Серията ще се нарича Fiesta Rally3 Trophy, [...]

Европейският рали шампионат с нов календар и нови правила

Европейски Рали Шампионат
ноември 24, 2023 Иван Ангелов Иванов 0
Промоутърът на Европейския рали шампионат (ERC) представи официално промените, които ще бъдат въведени през сезон 2024. Една от основните промени се отнася до формата на квалификационния етап. Пилотът с най-добро време вече няма да избира [...]
Европейски Рали Шампионат

Мадс Остберг печели рали Унгария след разочарование за Миклош Ксомос

октомври 8, 2023 Иван Ангелов Иванов 0
Мадс Остберг / Патрик Барт спечелиха последния кръг от 70-тия сезон на европейския рали шампионат рали „Унгария“. Заедно със своя Citroen C3 Rally2 двамата се намираха на второ място в генералното класиране докато лидерите Миклош [...]
Европейски Рали Шампионат

Миклош Ксомос повежда в рали Унгария

октомври 8, 2023 Иван Ангелов Иванов 0
Миклош Ксомос и Виктор Бан (Škoda Fabia Rally2 evo) са първи в рали „Унгария“ – последния кръг от ERC за сезона – правейки впечатляващо представление през първия ден. Миклош, известен и като „Микси“ в сервизния [...]
Европейски Рали Шампионат

Мико Марчик спечели първият етап от рали Унгария

октомври 7, 2023 Иван Ангелов Иванов 0
Победителите в квалификационния етап, Мико Марчик и Симон Господарчик (Škoda Fabia RS Rally2) спечелиха първия етап от рали „Унгария“. Разположената на юг от град Ниредхаза, 2,4 километрова рали крос писта изправи в директни двубои екипажите. [...]След високоскоростните макадамови състезания в Латвия и Рим, европейския рали шампионат на ФИА стартира с изцяло асфалтовото италианско рали „Rally di Roma Capitale”.

Базираният в Рим кръг от шампионата, определено е едно от най-интересните състезания от календара. Първото издание на надпреварата е през 2013, като един от основните атракциони е парадът по улиците на италианската столица и супер специалният етап пред Плацио дела Цивилита дел Лаворо.

През тази година самото състезание ще стартира в събота вместо в петък и ще приключи в неделя. Конфигурацията и разположението на етапите почти не е променена спрямо 2018, като единствено е прибавен нов етап Affile-Bellegra в неделя. Отсечките Santopadre-Arpino и Ostia Super Special претърпяват малки промени, като в Ostia организаторите са подготвили няколко изненади за феновете.Общата дължина на състезанието е от 845 километра, като от
тях 203 километра са състезателни разделени на шестнадесет етапа.

След четири състезания зад гърбът си Лукаш Хабай оглавява класирането в шампионата, докато Алексей Люкянук се опитва да се оттърси от тежкото си начало на сезона. Въпреки това, победата на руснака в Полша го доближи на 11 точки от Хабай.

Легендата Джандоменико Басо е един от петте италинаци със статус на приоритетен пилот зад волана на R5 автомобил. Трикратният европейски рали шампион Лука Росети, победител в рали „Рим“ и правещият дебюта на новата R5-ца на M-Sport в ERC Симоне Кампедели, Умберто Скандола и Андреа Кругнола са сред топ италианските имена.

Николай Грязин и Мартин Сескс ще се възползват от техните награди от сезон 2018, докато Крис Инграм и Синдре Фурусет с напът да постигнат техните резултати от миналата година.

Евроспорт

Можете да проследите всички репортажи през уикенда по телевизия Евроспорт България. Информация относно предаванията им можете да намерите в програмате за излъчване на телевизията.

Часови График