Рали Португалия 2019 счупи рекода за принос към местния бизнес с 2.9 милиона евро

Снимка: RedBullContentPool

Тазгодишното издание на рали „Португалия“ успя да генерира приходи към местната икономика на стойност от 141.2 милиона евро, което е с 2.9 милиона повече от миналата година.

Според данните от министерството на икономиката и туризма на Португалия по-голямата част от парите са дошли от директни разходи на фенове и отбори ( общо 73.42 милиона).

В тези пари се включват разходи от сорта на храна, напитки, транспорт, настаняване и др., като към държавната хазна чрез ДДС са постъпили 21.6 милиона евро, сума която представлява едва 29.5% от събраните данъци спрямо тоталът от директните разходи направени от посетителите на състезанието.

Други данни от Международният център за Териториално и Туристическо проучване на университетът на Алгарве, около етапите са присъствали 1 милион зрители. Като са отчетени 41% идващи от чужбина и 58.9% португалци. Също така въпреки своята националност зрителите на рали „Португалия“ са заявили, че през следващите три години възнамеряват да се завърнат в този регион на почивка в дни извън надпреварата.

Икономическата възвръщаемост благодарение на медиите отразили състезанието също са направили огромен прогрес. Според данните нетната стойност при националното и международно представяне на надпреварата са генерирани 67.7 милиона евро. Това увеличение е дошло благодарение на пазари консумиращи WRC продукцията като тези на Франция, Финландия, Белгия, Испания, Япония, Полша, Швеция, Германия, Чехия и за наша изненада България.

Ако броим данните сумарно още от завръщането на състезанието в календара от 2007-ма до 2019, приносът към местната икономика благодарение на WRC е сумарно 1 314.2 милиона евро, което прави състезанието най-печелившото спортно мероприятие за Португалия през целият този период.

Тези цифри и сериозната работа от страна на промоутъра на световния рали шампионат доказват, колко сериозен отпечатък може да остави любимият ни спорт върху икономиката на цяла една страна, като дори може да засенчи доста по-глобални събития за които се изискват далеч по-сериозни инвестиции в инфраструктура (Стадиони, писти и тн.).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]