Рали Португалия 19-22 Май

Kris Meeke - Action

През този уикенд най-добрите рали пилоти на света ще се срещнат в Порто, борейки се за призовите позиции на рали „Португалия“. За някой това ще е рутинно състезание, но не и за Тиери Ньовил и Мадс Остберг.  Ньовил бе понижен отново да кара за вторият отбор на корейците, докато Хейдън Падън получи привилегията да представлява своят отбор от челото.

„След като няма да се боря за основният отбор, от мен няма да се изисква да се боря за точките при конструкторите“, разясни белгиецът Тиери Ньовил. „ На Падън му бе разрешено да атакува с пълна сила в Аржентина и той това направи. Сега аз ще имам възможността да направя същото.“

Остберг на скоро бе в пререкания със своя шеф, след рали „Аржентина“ и сега ще трябва да се докаже. Норвежецът обвини за недобро развиване на Fiesta WRC, като според него има огромна загуба на мощност спрямо другите автомобили. Това изказване не се хареса на Малкълм Уилсън, който със сигурност ще следи изкъсо представянето на своят пилот.

press%2F2016_02_HOCK_OGIER_%28101%29Себастиан Ожие отново ще играе ролята на чистач, роля която му донесе лош вкус в устата след загубата на първата позиция в последният на рали „Аржентина“ етап от Хейдън Падън. В Португалия Падън има едва пет участия от които две зад волана на WRC автомобил, като самият той твърди че все още има какво да научи за това рали. Въпреки това неговата скорост в макадамовите състезания доказва доста нагледно неговите възможности.

Яри-Мати Латвала ще разполага с перфектната шеста стартова позиция, като финландецът ще се опита да запише втората си победа през сезон 2016. В Португалия обаче се завръща не кой да е а самият Крис Мийк. Британецът ще разполага с пълната свобода да кара както си иска, без да се притеснява за класирания и прочие, което го прави един много опасен съперник за Себастиан Ожие.

За тазгодишното издание на рали „Португалия“ са заявени 19 WRC  и 24 R5 автомобила. Във WRC2 битката ще е повече от интересна, след като Елфин Еванс (Ford Fiesta R5) ще се изправи директно срещу Понтус Тидеман (Skoda Fabia R5). Общият брой на заявените екипажи е 81, като към тях се присъединяват JWRC и DMACK Trophy категориите.

Ciq6nAiWEAAGlAo

Общата дължина на ралито през тази година е 1 683 километра от които 368 състезателни, разделени на 19 етапа. Най дълъг е етапът Amarante (37.67 км), който ще се кара на два пъти в събота.  Новост е градският етап базиран в Порто, който ще се кара на два пъти  и удължаването на SS Viera do Minho  с 1.41 километра.

На живо:

За наша радост ще можем да проследим цели четири етапа на живо. Три от нашата страница и пауър етапът по БНТ HD.

Kris Meeke - Action

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″]

[maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]