Рали Португалия отпада от календара на сезон 2020

Снимка: RedBullContentPool

Днес в официалната страница на рали „Португалия“, бе публикувано официално съобщение с което организаторите обявяват отмяната на мероприятието.

По предварителен план базираното в Матузинюш рали трябваше да търси нови дати за месец октомври, но още вчера стана ясно, че такива дати не могат да бъдат обявени. Така макадамовото рали става първият кръг от тазгодишният сезон на WRC, който официално отпада от шампионата.

Ето какво гласи и съобщението от организаторите:

„Като резултат от световната ситуация относно Коронавирус (COVID-19), тазгодишното издание на „Водафон Рали Португалия“, няма да бъде проведено в предвидените дати през месец май. „Автомобилният клуб на Португалия“ положи сериозни усилия да проведе мероприятието през октомври тази година.

След среща с нашите партьори, различните общини, национални власти и спонсори стана ясно, че всички нужни мерки свързани с безопастността и здравето за провеждането на „Водафон Рали Португалия“ не могат да бъдат постигнати, имайки предвид непредвидимата ситуация в която живеем през тези дни, като също така неяснотата относно отварянето на границите и въздушното пространство.

Поради тази критична ситуация „Автомобилнияти клуб на Португалия“ е принуден да отмени португалският кръг от сезон 2020 на световния рали шампионат.

„Автомобилнияти клуб на Португалия“ дълбоко съжалява за това решение, но е длъжен да го вземе имайки в предвид хилядите фенове, екипи, общини, спонсори и хора въвлечени в мероприятието, което допринесе с 142 милиона евро през 2019г. към националната икономика на Португалия.

АКП вече е подал заявление за завръщането на рали „Португалия“ през 2021 г. за месец май.“

Рали „Португалия“ е част от календара на WRC още от далечната 1973 г., като през годините претърпя множество промени и смени на локацията си с цел подобряване на сигурността.

Още не е ясно каква ще бъде и съдбата на отложените рали „Аржентина“ и рали „Корсика“, които са единствените недоуточнени състезания в тазгодишният усложнен поради коронавируса календар.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]