Рали Португалия: Крис Мийк води, след един буквално нажежен втори ден

scn15661847 (1)

След тримесечна пауза екипажът на Крис Мийк и Пол Найджъл направиха един почти перфектен втори ден на рали „Португалия“. Британското дуо води в класирането с над 30 секунди преднина пред Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия.

Мийк, както и голяма част от екипажите използващи гуми на Michelin заложиха на меката смес за сутрешните минавания, поради сравнително влажните условия. Въпреки това той даде най-добри времена в SS2 и SS3. В SS4 Viana do Castelo, успя да увеличи преднината си преди обедният сервиз на 11 секунди пред Ожие. Следобед Мийк бе повече от безапелационен и спечели всички етапи, без двете минавания през SS Porto Street Stage, излизайки начело в краят на деня с актив от 31.9 секунди.

„ Доволен съм от краят на деня, бяхме бързи от самото начало. Явно липсата на участия в ралита е увеличило апетитът ми ! Направихме правилният избор на гуми за следобедните минавания. В градският етап изборът не бе толкова добър, но не изгубихме много време. Не очаквах да свършим денят с толкова голяма разлика. В тази линия на мисли ралито още не е свършило, очакват ни още доста километри за изминаване“, заяви Крис Мийк в края на деня.

За Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия денят не бе никак лесен. Ожие отново се оплакваше от условията особено в следобедните минавания, но като цяло той заяви че е доволен от представянето си.

Следобедните минавания бяха маркирани от доста тежкият инцидент на Хейдън Падън/ Джон Кенард, които излетяха от трасето в SS5 Ponte di Lima. За нещастие техния автомобил изгоря до основи, но от друга страна няма пострадали. От Танак и Райго Молдер направиха същата грешка излитайки в същият завой, но благодарение на пожарникарите техният автомобил не успя да изгори толкова жестоко.

P-20160520-00706_News„Стартирахме деня доста добре, въпреки леките технически проблеми които имахме“, разясни Хейдън Падън. „ Не изгубихме много време и все още имаше шанс да наваксаме в следобедните минавания. За съжаление влязохме в огромна дупка и колата излетя от трасето през таван. Последствията от тази малка грешка са доста жестоки и се извинявам на отбора.“

Въпреки това, от Hyundai са повече от доволни от представянето на Дани Сордо и Марк Мартин, които са на трета позиция с пасив от само 5.4 секунди зад Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия.  Темпото на испанците бе доста конкурентно, но спукана гума в SS7 Viana do Castelo ги забави значително. Днес със сигурност ще се целят във втората позиция, като ще трябва да се борят срещу настоящите световни рали шампиони.

P-20160521-00055_News

Четвъртата позиция е за Андреас Микелсен/Андреас Яегер, които бяха доста внимателни в първите няколко етапа за деня. Следобед норвежкият екипаж се справи една идея по-добре и в краят на деня те завършиха с пасив от 15 секунди зад Сордо/Мартин. Тиери Ньовил и Николас Жилсул са пети, като за пореден път не успяха да изградят правилното темпо. Белгийският екипаж записа две етапни победи в градският етап по улиците на Порто. Техните съотборници в четвъртият Hyundai, Кевин Абринг и Себ Маршал за съжаление отпаднаха още в SS3 поради повреда в кормилната рейка.

P-20160521-00049_NewsСтефан Лефевр имаше затруднения с правилното позициониране на автомобила в следобедните минавания, поради доста тежките условия на трасетата. Това му донесе шестата позиция в края петъчният ден. На 12.5 секунди зад DS3-ката и седма позиция е най-добре класиралият се екипаж на М-Sport – Мадс Остберг/Ола Флоене. Според думите на Норвежецът колата имаше проблеми с понижаването на предавките преди обедният сервиз, но като цяло представянето му не е никак впечатляващо с оглед неговите изказвания за „максимално натискане“ и постигане на „много добро темпо“.

Челната десетка се затваря от Ерик Камили, Яри-Мати Латвала и Понтус Тидеман. За съжаление Яри-Мати Латвала  остана без серво и трябваше да кара почти целият следобед без хидравлика, което си е едно доста сериозно постижение с оглед жестокото физическо натоварване за финландецът.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]