Рали Португалия генерира печалба от 127 милиона за местният бизнес

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Проучване направено от университетът „Алгавре” показва че, 127 милиона евро са били спечелени от държавата и местният бизнес  по време на тазгодишното издание на рали „Португалия“, като дори учените от центъра за разследване на териториите и туризма прогнозират тази сума да се увеличава в следващите три години.

Miikka Anttila (FIN), Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Според редица журналисти 65,2 милиона от печалбата произлиза от отборите, които взимат участие в състезанието. А другите 62,2 милиона произлизат от зрителите, които са използвали хотелската база в региона за средно три дни. Президентът на португалската автомобилна федерация Карлос Барбоса, потвърждава това проучване. Барбоса смята че, връщането на рали „Португалия” на север е ключов фактор за тези резултати. Друг интересен фактор, който е важен да се спомене е че, рали „Португалия” 2016 протече без помощта на държавните институции и самата нея, които от своя страна месеци преди състезанието са оттеглили своята помощ към организаторите.

ng9F174202-CFEF-4099-9A84-C4CB38902034„Това е един много добър шамар към некомпетентните хора, които бяха на чело на организациите отказващи ни подкрепа решавайки да заложат на състезания като сърфингът. За да си направим идеята, сърф шампионата е имал три кръга в Португалия през тази година и е генерирал обща печалба от само 43 милиона eвро”, коментира Барбоса.

У нас тази тема е изключително болна, това доказва последното състезание в календарът ни рали „Средна Гора”. Докато рали спорта у нас не заложи на изцяло нова стратегия, дори и минималните инвестиции от спонсори и местни власти ще изчезнат, заедно с голяма част от нашите екипажи.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]