Рали „Полша“ 29-02.07

Полското рали е едно от най-бързите и най-впечатляващите надпревари за гледане на живо от календара на WRC. Автомобилите буквално летят по изключително бързите технични етапи, които на места са известни с малката си широчина. През 2015, 12 от 18-те етапа бяха спечелени при средна скорост от над 120 км/ч.

2016 бе годината в която организаторите направиха сериозни промени, но въпреки това продължаваха да разполагат с изключително бързи етапи и множество опасни моменти с публиката. Тези два фактора продължават да тревожат ФИА, които винаги очакват най-лошото да се случи на това рали.

За поредна година ралито е базирано в град Миколайки, което до някъде продължава да си е проблем за отборите. Причината е, че най-близкото летище е на 120 километра от щабът на ралито, а маршрутът от Варшава до Миколайки не е един от най-безопасните преминавайки през множество селски пътища.

Полското състезание е едно от най-старите в Европа, като първото му издание е през далечната 1923. За пръв път то става от календара на WRC през 1973.

В тазгодишното издание организаторите са променили повече от една трета от маршрута, заменяйки го с изцяло нови секции. Това означава, че екипажите ще трябва да разчитат още повече на записките си с оглед скоростите, които се развиват.  След съботният откриващ супер специален етап в Миколайки в петък екипажите ще се изправят срещу цели осем етапа с обща състезателна дължина от 116 километра. Съботните етапи са разположени на север в близост до границата с руският анклав Калинград, за още осем специални етапа преди екипажите да се завърнат за поредното преминаване през супер специалният етап в Миколайки. В неделя са предвидени едва четири етапа включвайки и класическият пауър етап.

И в крайна сметка ще попитате, каква е новата изненада на рали „Полша“ 2017? Отговорът е ситуацията в Ситроен. Няма фен на този спорт, който да не знае, че французите изпратиха на скамейката техният топ пилот Крис Мийк. Поради което медиите и феновете на острова не са много щастливи от ситуацията.

В официалното прессъобщение до медиите преди надпреварата французите не споменават името на Мийк, а по-скоро са се фокусирали върху това колко са щастливи, че Микелсен ще кара за техният тим. Тема която на острова е сериозно коментирана.

„Трябваше да направим крачка назад с оглед рисковете които поехме по разработването на C3- обяснява Ив Матон в съобщението до медийте. – Нашата кола е неоспоримо бърза, но прозорецът в който работеше бе прекалено тесен. От тогава насам сме предприели редица промени в нашата организация, методи и принципи.

„Първата от тези промени е пристигането на Андреас Микелсен, който ни окуражи да изпробваме нови идеи. След неговият първи истински тест с нашата кола ние внедрихме някой промени, които разработвахме през последните месеци.“

М-Спорт, които за в момента водят и в класиранията при пилоти и отбори коментират предстоящото рали „Полша“ по следният начин:

„Рали „Полша“ е първото от двете изключително бързи макадамови ралита и е едно от най-любимите на нашият екип – коментира Малкълм Уилсън. – Лично нямам търпение да видя новите коли в действие по полските трасета.

„Ние направихме добра подготовка в Естония, като и тримата ни пилоти останаха доволни, затова няма как да не се целим високо. Както винаги подиума е нашата цел.“

Заедно с доста сериозните промени по цялостният маршрут организаторите на състезанието са създали изцяло два нови етапа, които ще се карат в събота. Променен е и последният пауър етап. Общата дължина е от 1422 километра, като 326 са състезателни разделени на 23 етапа. Най-дълъг е етапът е новият етап Pozezdrze с неговите 23.80 км.

На живо

През тази година промоутъра е предвидил цели пет етапа на живо. В петък от 20:08 часа ще можете да гледате на нашата страница SS10 Super Special Stage Mikolajki Arena 2.  За съботният ден са предвидени цели два етапа започвайки с SS11 Baranowo 1 (15.55 km) от 09:08 часа в нашата страница и приключвайки с SS15 Baranowo 2 (15.55 km)  от 15:08 часа по Ред Бул ТВ. В неделя са предвидени да бъдат излъчени и двете минавания през Paprotki (18.68 km) от 10:08 часа на нашата страница и от 13:18 по БНТ HD.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]