Рали Полша ще бъде кръг от световният рали шампионат за още две години

3197_Atmosphere-2014_002_896x504

Преди няколко дни бе сключено споразумение между промоутърът на WRC шампионатът и организаторите на полският старт за още две години. Макар и вече да е сключен договорът от WRC настояват да се направят промени върху отсечките, след като експериментът на организаторите да възобновят част от легендарното пан-балтийско рали включвайки отсечки в Латвия бе увенчан с провал.

Първоначално, преди провеждането на състезанието организаторите са представили изцяло различни отсечки за преминаването през Латвия, но при извършената тогавашна проверка от мениджърът на рали спортът Мишел Мутон биват отменени. Така се стигна до сегашните, които в последствие по време на ралито някои от тях бяха отменени от организаторите поради трудната проходимост.

Аферата Микелсен

3196_AndreasMikkelsen-Poland-2014_001_592x333

Както знаете стюардите на рали Полша, глобиха отборът на VW с 5 000 евро, затова че Андреас Микелсен е взел пряк път по време на следобедните минавания в четвъртък. От отборът потвърдиха ,че това действие е съгласувано с екипажа и ще си понесат последствията (глобата). На следващият ден стюардите пускат бюлетин който гласи, че всеки екипаж който излезе с повече от две колела от обозначеното трасе в пътната книга, ще бъде разтълкувано като не спазване на точка 14.2 от регламентът на WRC. Също така добавиха че, си запазват правото да поставят бариери на местата където се предполага такова скъсяване на трасето.

1_5_bulletin_noСлед този бюлетин екипажите бяха инструктирани, къде са тези места. Според някой пилоти, организаторите са разрешили скъсяването на определени места а според бюлетинът това действие е наказуемо. Също така някой пилоти веднага си зададоха въпросът, как би се тълкувало дали нарочно е скъсено трасето или просто екипажът е направил състезателна грешка, при положение че на места може да се скъсява трасето а на места не. Освен Микелсен, също видяхме излизане от трасето и от Елфин Еванс и Тиери Ньовил, които не бяха санкционирани въпреки издаденият бюлетин (Можете да видите и трите излизания във видеото по-долу).

Това и отменянето на латвийските отсечки, допринесе до негативните оценки от страна на отбори и екипажи. Да се надяваме че, до година тези неща ще останат забравени и полският кръг отново ще ни заплени с изключително бързото макадамово трасе.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]