Еванс отново повежда, заформя титанична битка с Ожие и Ньовил

elfin evans rali monte karlo

Елфин Еванс и Скот Мартин отново са лидери в рали „Монте-Карло“ след днешните съботни сутрешни минавания. Великобританското дуо започна днешния ден със сравнително успешна атака, но въпреки това, лидерите Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия успяха да увеличат авансът си от петък на 2.8 секунди.

Междувременно Тиери Ньовил и Николас Жилсул откриха първият етап за деня с етапна победа и сериозна атака добилжавайки се опасно близо до челото на 2.8 секунди.

В SS10 La Breole – Selonnet 1 се оказа обаче, че Еванс е имал още скорост в аванс и тук той записа най-добро време с 7.6 секунди по-бързо от това на Ожие. Така великобританецът излезе отново начело в класирането преди обедният сервиз с аванс от 4.8 секунди пред французина.

„Направихме добро минаване, успях да поддържам добра скорост през повечето места от етапа – коментира представянето си в SS10 Еванс. – Опитахме се да не унищожим шиповете в първата част от етапа и определено се справихме по-добре, след намесата на gravel crew-то.“

  Тиери Ньовил продължава да е трети, но с изоставане от 16.6 секунди спрямо лидерите. В последната отсечка за съжаление не успя да отговори на темпото на Еванс и Ожие.

В битката за чевъртата позиция, Есапека Лапи успя да намали изоставането си спрямо Себастиен Льоб на 35.2 секунди. Легендарният Льоб записа четвърто и осмо време в двата днешни сутрешни етапа. В първият от тях най-вероятно щеше да постигне по-добро време, ако не беше направил грешка забивайки предницата на своят i20 WRC в снега.

Снимка: Ондра Бенеда

Кале Ровампера, който се намира на шеста позиция, отново продължава със своята стратегия. За съжаление младият финландец увеличи изоставането си спрямо Есапека Лапи с още 9 секунди, като така разликата между двамата е вече от 27.9 секунди.

Лидера в WRC3 Ерик Камили е седми в генералното класиране пред Такамото Катсута. Японецът направи грешка и още в първата отсечка за деня, като навигаторът му Даниел Барит трябваше да слезе от колата и да почисти натрупаният сняг в отворите на радиатора.

Челната десетка се затваря от втория в WRC3 Николас Циамин и лидерът в WRC2 Мадс Остберг. Оле Кристиян Вейби, който се намира на второ място в WRC2 е единадесети на 13.1 секунди зад Остберг.

Вторите минавания започват от 15:08 ч. българско време, като етапът отново ще бъде предаван на живо по телевизия Max Sport 2. Тези които нямат достъп до телевизията също ще могат да гледат етапа на живо и безплатно по Red Bull TV от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]