Рали Мексико 8-12 Март

Рали „Мексико“ винаги е било едно от най-впечатляващите състезания в календара на световният рали шампионат и едно от най-трудните за техниката поради изкачването на над 2400 метра надморска височина в регионите на Сиера де Лобос и Сиера де Гуанахуато. Още един фактор е и температурата, като на места достига до 40 градуса което си е сериозна цифра с оглед предходните два кръга от шампионата.

През тази година сме свидетели на една нова ера в световният рали шампионат, ера която подтиква дори и организаторите на вече класически надпревари да покажат нещо ново и невиждано на публиката до сега. Такъв е случаят и на рали „Мексико“. Организаторите решиха състезанието да стартира на изключително популярният площад Сокало в Мексико сити, което означава че колите ще бъдат транспортирани с камиони а състезателите ще трябва да прелеят със самолет разстоянието от 400 километра от центъра на ралито в Леон.

Само в този етап организаторите очакват над 250 000 души да изявят желание да се докоснат на живо до екшънът наречен световен рали шампионат. Градският етап по улиците на Гуанахуато също ще се състои, но е предвиден за петък вечерта.

„Много сме поласкани че, сме поканени от управата на Мексико сити да пренесем тръпката от WRC там – коментира директорът на ралито Патрик Субервиле. – Цялата страна е много запалена по моторните спортове. На площадът са правени презентации на Формула 1 и WEC, но WRC ще бъдат първите които ще се състезават изцяло на него, за което сме много горди.“

Други новости през тази година са двата изцяло нови етапа Лахас де Оро в събота и Ла Калера в неделя.

Рали „Мексико“ е реално първото състезание в което новата генерация WRC автомобили ще бъдат изпробвани до своят лимит, с изключително прашните и трудни отсечки, които на места поради голямата надморска височина орязват мощността на двигателите с до 20 процента.

Rally Mexico 2016

Мексиканският кръг е едно от най-очакваните състезания от всички фенове и отбори, защото ще покаже реалното разпределение на силите през сезона. Така големият въпрос, дали Тойота-та на Латвала ще издържи на условията, след като от тима не са се сблъсквали с такова предизвикателство за сега е водеща тема в сервизният парк. Въпреки това самият Латвала е един от най-успешните пилоти в това състезание и със сигурност знае какво да очаква, още повече че той ще стартира пръв в етапите и ще трябва да чисти трасето за своите съперници.

Юхо Ханинен се намира в добра стартова позиция, но има едва едно участие на рали „Мексико“ зад волана на Фабия S2000, като пилотът на Тойота завърши на осма позиция.

При М-Спорт нещата стоят по друг начин. Ако слушаме последните изказвания на Себастиен Ожие то той няма никакви шансове за победа тук, но опитът му и добрата стартова позиция на рали „Мексико“ го нарежда след фаворитите за победата. Друг фаворит е и Тиери Ньовил, който до момента показа най-сериозната скорост смесена с голяма доза късмет поради двете му отпадания до момента. Рали „Мексико“ е състезанието в което Ньовил се качва на подиума за пръв път в WRC през 2013.

Друг сериозен фаворит е Хейдън Падън, който прекара свободното си време в тренировки в Нова Зеландия с оглед да се отърси от злощастният инцидент в Монте Карло. Кивито ще стартира осми по етапите, което му дава сериозен шанс да натисне и да покажа своята уникална скорост на макадам за пореден път. Много журналисти виждат в Падън един бъдещ световен шампион, което с всеки изминат сезон започва да придобива все повече смисъл.

Младият От Танак, също не е за подценяване. Естонецът има опитът и възможностите да превъзмогне своята стартова позиция и да се справи изключително добре през уикенда. Елфин Еванс също може да разбърка сметките на определени хора, ако от DMACK успеят да му предоставят достатъчно добри гуми. Дик Кормак заяви че, новото поколение на макадамовите им гуми е доста по-добре конструирано и с по-добри смеси от предходната генерация.

В WRC2 всъщност е доста лесно да отгатнеш победителя, след като има заявени едва пет екипажа. Така всички погледи ще са отправени към Понтус Тидеман, който се очаква да грабне победата тук. Пилотът на Шкода ще трябва да се бори срещу Ерик Камили, Бенито Гера и победителят от „Карера Панамерикана“ Рикардо Тривинио.

На живо

В програмата на промоутъра са предвидени три етапа на живо, като първият от тях  ще можете да гледате на живо от 02:05 ч. в четвъртък вечерта в нашата страница. Вторият предвиден за излъчване ще може да се гледан в HD резолюция по Ред Бул ТВ в събота от 18:50 ч., докато последният етап от състезанието ще може да се гледа по БНТ HD от 20:00 ч. в неделя.

Eric Camilli

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]