Рали Мексико 8-11 Март

Рали Мексико

Преминахме през асфалт, кал, лед и сняг за да започнем със същинската част от сезон 2018. Керванът за поредна година се отправя към Мексико, за да изпита за пореден път възможностите на екипажи и автомобили за справяне с големи надморски височини и едни изключително технични етапи.

В Мексико през този уикенд екипажите ще трябва да се изправят срещу температури от над 30 градуса и с надморски височини от почти 3 000 метра, което е едно истинско предизвикателство. Най-голямата новина обаче е участието на единствения и неповторим Себастиен Льоб, който през този сезон ще вземе три участия започвайки от едно от най-любимите му ралита, рали „Мексико“.

„Не знам дали ще мога да поддържам ритъма – коментира Льоб, който държи рекорда за най-много победи в това рали. – Със сигурност ще разполагам с добра стартова позиция, което ще ми е от помощ в първия ден, но за остатъка от състезанието ще е трудно да направя каквито и да е било планове. Мина много време от както не се състезавам на толкова високо ниво и от шест години не съм карал в макадамово рали. Любопитен съм, къде ще се намирам.“

Французина признава, че едно от най-трудните неща за него ще е да използва и разчита отново на записките. Той и Даниел Елена през последните години свикнаха с изцяло различен начин на работа поради техните участия в рали рейд надпреварите.

„Мисля, че най-трудното нещо ще е да се доверя на записките и да направя добри такива, както правих в миналото. Трудно ще бъде понеже не съм стъпвал по тези етапи от шест години и определено условията са се променили доста.

Голяма част от специалистите не очакват от Льоб да направи чудеса, както правеше в миналото, но определено смятат,че няма да се изложи и ще даде максимума от себе си с място в челната петица. Според нас завръщането на Льоб тук е повече за да мотивира миналогодишния победител Крис Мийк и донякъде за да смути конкуренцията, особено след като самия Карлос Таварес стои зад този проект.

Сред основните претенденти за победата разбира се е и Себастиен Ожие, чиято подготовка за рали „Мексико“ не мита по план. По време на подготовката си в Испания французина успя да премине през едва половината от тестовата си програма, след като по трасето заваля силен сняг влошавайки условията значително. Подготовката на Тимо Сунинен също пострада поради това, като само Елфин Еванс успя да направи пълната си програма.

„Очаквахме конкуренцията да бъде още по-жестока от миналата година – коментира Малкълм Уилсън. – Както виждате всички производители са разделени от 11 точки. Ако искаме да си върнем позицията в челото на класирането трябва да запишем добър отборен резултат.

Последните два дни от тестовете бяха прекъснати от лошото време, но въпреки това успяхме да съберем нужните ни данни от теста и от специалната климатична стая на Форд в Дънтън. Ние разполагаме с трима много способни пилота, които са гладни за добри резултати.“

Момчетата от Хюндай също няма да пропуснат възможността да задържат отбора на челото в класирането. Те отново ще разчитат на Андреас Микелсен и Тиери Ньовил, като Дани Сордо ще се завърне заемайки мястото на Хейдън Падън. И тримата прекараха известно време в тестване в Испания, но за разлика от другите те проведоха подготовката си в покрайнините на Гирона.

„Доволни сме, че успяхме да покажем голямо подобрение на темпото в Швеция, с резултат показващ на какво можем да сме способни – разяснява Мишел Нандан. – Мексико от своя страна е друг вид предизвикателство, затова трябва да подходим към състезанието с по-реалистични очаквания. Тиери ще стартира пръв по трасето и ще трябва да приемем ролята му на чистач. Това е част от играта. Като цяло, се надяваме да защитим лидерството си в шампионата записвайки още един силен резултат.“

От Тойота са наясно, колко е предизвикателно и трудно рали „Мексико“ и се надяват да покажат своя прогрес при развитието на тяхната кола. За сега те са на второ място в класирането при производителите с изоставане от една точка. Техните пилоти Яри-Мати Латвала, Есапека Лапи и Ойт Танак се намират в челната петица в класирането при пилотите. Въпреки това от тримата реално само Латвала има нужния опит в това рали. Танак ще се състезава за пръв път с Ярис WRC тук, докато на Лапи това ще бъде първото му участие в Мексико, въпреки че направи опознаването миналата година.

„Свършихме доста работа по подобряването на колата, особено след като миналогодишното ни участие на рали „Мексико“ премина по изключително труден начин за нас – коментира Томи Макинен, подготовката на отбора. –  От тогава насам ние анализирахме случилото се, като подобрихме охлаждащата система и самия двигател. Работихме със специален дино-стенд в Япония симулиращ висока надморска височина. Вложихме много усилие в тези части от развитието и се надяваме, че всичко заедно ще ни даде един конкурентен пакет.“

През тази година организаторите на мексиканското рали направиха редица ключови промени, след миналогодишното фиаско със супер специалния етап в Мексико Сити. Те са решили да върнат изключително красивия градски етап в Гуанахуато с който възнамеряват да стартират ралито. В петък екъшна ще бъде доста сериозен, след като са предвидени две преминавания през легендарния 31 километров етап Ел Чоколате, който достига до 2700 метра надморска височина, като така екипажите ще трябва да преминат през 155 състезателни километра. Съботния ден е една идея по-лек, със своите 140 състезателни километра, включвайки  две преминавания през другата класика на рали „Мексико“, Ел Бринко.

Още една класика Лас Минас, ще бъде гвоздея в програмата в неделя, след като при второто преминаване ще бъде в ролята на пауър етапа. В неделя екипажите ще се изправят срещу 46 състезателни километра без предвиден сервиз.

По традиция броя на заявените екипажи на рали „Мексико“ не е впечатляващ, като през тази година те са 31. Особено интересна ще бъде битката в WRC2, след като своята заявка са подали Понтус Тидеман, Яри Хутунен, Кале Ровампера, Нил Солас и Бенито Гера.

На живо

Ако искате да гледате на живо абсолютно всички етапи  ALL Live е вашето приложение, срещу заплащане разбира се. Безплатно ще можем да гледаме заедно само два специалние етапа. Класиката Ел Бринко от 19:00 по Ред Бул ТВ в събота вечерта и пауър етапа в неделя от 20:00 часа по БНТ HD.

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]