Рали Корсика 5-8 Април

Рали Корсика, Рали,

Вече сме в началото на април, а именно точно този период от последните няколко сезона е свързан със само едно нещо… рали Корсика. Френското рали, което е по известно с името ралито на 10 000 завоя и през този сезон ще е място на една от най-епичните битки.

По традиция асфалтовата надпревара изневерява на типичните конфигурации с кратки и много бройни етапа залагайки на малък брой отсечки, но с голяма дължина превръщайки се в едно сериозна предизвикателство за екипажите.

Историята помни, как през 2015 организаторите подготвиха 80 километров етап, което буквално разгневи производителите на гуми, които специално трябваше да разработят изключително издръжливи гуми. По-рано през 1976 организаторите получават картбланш и правят рали от 12 специални етапа, като най-дългите етапи биват между 49 и 55 километра превръщайки конфигурацията на рали „Корсика“ в легендарна.

В днешни дни финансирането на надпреварата идва от различни общини, което допринася допълнително за подготвянето на възможно най-класическото рали „Корсика“ преминаващо през целия остров. Това определено е правилната рецепта, след като през тази година своята заявка за участие са подали цели 92 екипажа, чупейки всички рекорди от последните три години във WRC.

11 екипажа са заявени за участие с WRC автомобили, като най-коментираният пилот за пореден кръг ще бъде Себастиен Льоб. Френската легенда ще седне зад волана на С3 WRC, като след видяното в „Мексико“ определено ще бъде един от главните герои през уикенда.

Дали обаче ще може да се опълчи на сериозната млада конкуренция?

„Трудно е да се каже, какво ще се случи – заяви Льоб, който има цели четири победи в това рали, като пред него са едва Дидие Ориол (6) и Бернард Дарниче (6). –  На асфалт съм бил винаги конкурентен и се надявам отново да успеем да поддържаме това ниво в Корсика.

„От една страна ралито е ново за мен, трябваше да преоткрия почти всички етапи, което определено не е в моя полза. Трудно е да се каже, но се надявам да сме в борбата за челото.“

Въпреки че, разполага със само ден и половина за тестване Льоб е доволен от подготовката си за надпреварата.

„Тестовете минаха добре – допълни той. –  Усещането за колата е добро. Помогна ми това че, карах колата в Мексико, дори и да беше на макадам. Не беше трудно да свикна отново с колата на асфалт, дори ми бе още по-лесно понеже моите познания преди първото рали бяха именно от асфалтови тестове.

„Специално за мен, колата има леко недозавиване, като ще се опитаме да поработим над това. Цялостно колата е добре. След първото минаване веднага започнах да работя по търсенето на добри настройки и след третото и второто минаване нещата започнаха да вървят в правилната посока.“

Въпреки че Льоб е изключителен пилот, няма да му е никак лесно да се пребори с конкуренцията. Крис Мийк, който водеше през миналата година докато С3 WRC не го предаде, Себастиен Ожие и Яри-Мати Латвала, които все още очакват да запишат втора победа тук и миналогодишния победител Тиери Ньовил, със сигурност са си написали домашните и са готови да покажат на деветкратния световен рали шампион своите способности.

От друга страна Дани Сордо, Андреас Микелсен, Бриян Буфие, Елфин Еванс и Есапека Лапи също са готови да влязат в битката за челото във всеки един момент.

Подготовката за рали „Корсика“ определено не започна по план за екипажите на М-Спорт, след като членове на отбора трябваше да пренощуват една нощ на летището Хийтроу.

„ Имаме две победи от последните три състезания започвайки сезона по фантастичен начин – коментира Малкълм Уилсън. – Себастиен, Елфин и Бриян винаги са се наслаждавали на това рали и винаги са постигали добри резултати. Надяваме се именно това да ни е от полза.“

Последното рали не мина добре за Хюндай, които въпреки това, увеличиха аванса си в шампионата при производителите с 12 точки.

„Рали „Корсика“ е уникално предизвикателство – разясни Мишел Нандан. – Ньовил взе победата тук през миналата година, като и през 2011 той направи това, но в IRC. Дани Сордо спечели ралито през 2012, а Андреас Микелсен има едно трето място. С тези резултати и опит се надяваме да покажем добра скорост и конкурентноспособност.“

Във WRC2 се очаква една титанична битка благодарение на участието на Стефан Лефевр зад волана на чисто новия Ситроен С3 R5. Пилота на шевроните ще има трудната задача да се изправи срещу Ян Копеци и неговата Шкода Фабия R5. Норвежеца Оле-Кристиян Вейби, Пиер Льобет и Йоан Бонато също ще допринесат за едно интересно състезания.

Съвсем спокойно може да наредим рали „Корсика“ сред най-популярните и легендарни надпревари в календара. Изключително извитите трасета с на места доста лоша настилка за съжаление са взимали много жертви през годините, някои от които завинаги ще оставят дупка в сърцето на световния рали шампионат.

Най-голямата загуба за WRC бе инцидента на Хенри Тойвонен и Сержио Креста, които през 1986 удрят смъртоносно едно дърво със своята Ланчия 037. Томи Макинен и Колин Макрей са сред имената с доста сериозни инциденти, но за щастие без фатален край.

Уникалността на това рали идва от факта че, пътищата на острова следват изцяло релефа на планините, като пилотите се шегуват че, най-дългата права в това рали е самолетната писта в Аячио.

През тази година организаторите са се постарали да променят цели 2/3 от миналата година, като само два етапа преминават през едно и също трасе. Друга новост е и местоположението на официалната церемония по стартирането която се завръща в Бастия. Общата дължина на надпреварата е от 487 километра от които 351 са състезателни разделени на десет специални етапа.

На живо

През тази година освен WRC ALL са предвидени да бъдат излъчени само два специални етапа безплатано на живо. Първия от тях е съботния SS9 Desert des Agriates 2 (15.45 km), който стартира от 18:00 ч. (българско време) и можем да го гледаме заедно в уебстраницата на Red Bull TV. Втория етап е последния пауър етап, който ще може да гледаме на живо по БНТ HD от 13:00 часа в неделя.

Полезни връзки Рали Корсика

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]