Рали Корсика 29-31 Март 2019

Вече сме в началото на април, а именно точно този период от последните няколко сезона е свързан със само едно нещо… рали Корсика. Френското рали, което е по известно с името ралито на 10 000 завоя и през този сезон ще е място на една от най-епичните битки.

По традиция асфалтовата надпревара изневерява на типичните конфигурации за този тип ралита с кратки и много бройни етапа залагайки на малък брой отсечки, но с голяма дължина превръщайки се в едно сериозна предизвикателство за екипажите.

Историята помни, как през 2015 организаторите подготвиха 80 километров етап, което буквално разгневи производителите на гуми, които специално трябваше да разработят изключително издръжливи смеси. По-назад във времето: Още през 1976 организаторите получават картбланш и правят рали от 12 специални етапа, като най-дългите отсечки биват между 49 и 55 километра превръщайки конфигурацията на рали „Корсика“ в легендарна.

В днешни дни финансирането на надпреварата идва от различни общини, но високите логистически разходите за отбори и зрители е на път да извади ралито от календара на WRC.

Общият брой на заявените екипажи е от почти 100. 10 са екипажите с WRC автомобили, като сред обичайните заподозрени ще видим екипажа на Себастиен Льоб и Даниел Елена.  

Съвсем спокойно може да наредим рали „Корсика“ сред най-популярните и легендарни надпревари в календара.

Уникалността на това рали идва от факта че, пътищата на острова следват изцяло релефа на планините, като пилотите се шегуват че, най-дългата права в това рали е самолетната писта в Аячио.

Шефът на отбора на Хюндай – Андреа Адамо, заяви че, корейският тим очаква да навакса изоставането си от рали „Мексико“, където завършиха на четвърто, девето и единадесето места. Постигайки един не много желан резултат за отбора.

Заместването на Андреас Микелсен със Себастиен Льоб, определено показва, колко голяма е решителността на Хюндай да се преборят за титлата при отборите.

Всички погледи са вперени в отбора на Тойота, които водят в шампионата при пилотите и в шампионата при отборите. Ойт Танак, който води в класирането, ще се сблъска с изключително тежката задача да се пребори с най-силните асфалтови пилоти в лицето на Себастиен Ожие, Себастиен Льоб, Дани Сордо и Тиери Ньовил.

„Стартираме в Корсика с голяма доза оптимизъм – коментира Томи Макинен. – Най-вече заради доброто ни представяне през миналата година. Ралито е много трудно и го знам от опит, но пилотите ни доказаха че, се адаптират бързо и разполагат с нужната скорост за постигане на победи.“

М-Спорт ще разчитат на нов аеродинамичен пакет. През годините Елфин Еванс показа че, има нужната скорост за да се бори в челото, но дали тази година ще успее да я покаже. Отборът на Малкълм Уилсън също има големи очаквания в представянето на Тимо Сунинен, пред който стои предупреждението да прибере колата цяла и без излишни ексцесий.

С3 WRC определено се доказа, като добър автомобил за асфалт. Себастиен Ожие и Есапека Лапи ще трябва да покажат своите способности и да защитят цветовете на шевроните на родна земя. Въпреки че, Ожие още търси правилната посока за цялостното развитие на колата, надеждите в отбора за високо представяне са високи.

През тази година организаторите са променили 80 процента от конфигурацията спрямо миналата година, като само едва два специални етапа ще се карат отново. Нови са локациите и на церемонията по откриването в Порто Векио и финалното награждаване в Калви.

Обща дължина е от 347 състезателни километра разделени на 14 специални етапа. Най-дълъг е етапа Castagniccia (47.18 км), който ще се кара на два пъти в събота.

На живо

От уеб страницата на Red  Bull TV можете да гледате резюметата след всеки един ден от надпреварата. На живо от същият сайт ще може да гледаме на живо и безплатно случващото се на SS11 Desert des Agriates 2 в събота от 16:50 ч. За други възможности за гледане на живо, следете нашата страница във Фейсбук.

Yoann Bonato (FRA) seen during FIA World Rally Championship 2018 in Bastia, France on 7.04.2018 // Jaanus Ree/Red Bull Content Pool // AP-1V9V2V5PH2111 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]