Рали Корсика 29-02 Октомври

Andreas Mikkelsen

През  миналата година рали „Корсика“ бе съпътствано от огромно количество валежи, които наводниха почти целият остров. Тази година не очакваме такива драматични условия, но екшънът ще бъде на максимум.

Организаторите са се постарали да променят голяма част от конфигурацията на състезанието. Бастия заменя Корте, като хъб на ралито, а в столицата Аячо ще бъде церемонията по откриването.

В южната част на острова в близост до Порто Векио е поместен и пауър етапът. Голяма част от етапите са претърпели доста сериозни промени, с точност около 70 процента спрямо миналата година. Също така и дължината на състезанието е увеличена с 20 процента, спрямо миналата година.

Тазгодишното издание на рали „Корсика“ е с 390,92 състезателни километра, разделени на само 10 специални етапа. Сред тях са чудовищните две минавания (49,72 км всяко) през Акуа Дориа в петък, двете минавания през Вайе Ростино (53,72 км всяко) в събота и изключително дългият (53,78 км) етап Антисано в неделя.

Графикът и разположението на състезанието силно напомня на славното минало на рали „Корсика“, когато състезателите е трябвало да изминават етапи с по 80 състезателни километра.

Rally France 2015

Рали „Корсика“ е известна с името „Рали-то с 10 000 завоя“ поради изключително тесните и технични условия съпътствани от невероятни гледки. Дори състезателите се шегуват че, най-дългата права на това рали е тази на летището в Аячо.

Въпреки това, много малко от настоящите пилоти във WRC имат опит по тези изключително взискателни трасета. Един от тях е Крис Мийк, който ще вземе участие заедно с Крейг Брийн за шевроните. Мийк пристига на острова за четвърти път, а Яри-Мати Латвала за пети прибавяйки и миналогодишната му победа тук. Тазгодишното участие на финландецът няма да е никак лесно, имайки в предвид че не разполага с резервна скоростна кутия за тази надпревара.

Себастиан Ожие има пълните шансове да се коронова, като шампион още тук, ако Андреас Микелсен завърши на осма или по-задна позиция в надпреварата.

ap-1k2xp8was1w11_thierry_neuville

Тиери Ньовил завърши на 23-та позиция през миналата година, докато бързо изгряващият Хейдън Падън записа пета-та позиция. Дани Сордо записа през миналата година седмо място, като испанецът е един от опитните състезатели тук имайки предвид победата му в това рали през 2012 в IRC шампионата.

Корейците ще направят дебют и на новото си оръжие Hyundai  i20 R5, за чиито волан ще седнат Кевин Абринг и Стефан Саразен.

Настоящите пилоти на M-Sport записаха шесто и шестнадесето място през миналата година, като и през тази не се очаква от тях да запиша добри резултати.

maxresdefault

Рали „Корсика“ е произвеждало легендарни истории и сътресения на световният рали елит през годините. Едно от тези сътресения е и загубата на Хенри Тойвонен и Серджио Креста през далечната 1986-ра, което бе повратната точка за забраняването на прототипите от група Б.

Много са малко пилотите успели да спечелят надпреварата повече от два пъти, като рекордьорът с уникалните шест победи е Дидие Ориол. Дори Себастиан Льоб и Бернард Дарниче  имат по четири победи, което също е впечатляващ резултат.

Jari Matti Latvala

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″]

[maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]