Рали Каталуня 24-27 Октомври 2019

И така вече сме на крачка от края на сезон 2019, след 11 месеца керванът отново пристига в слънчева Испания за да я превърне във военно поле.

Защо във военно поле? Ами имаме си цели три претендента за титлата в лицето на Ойт Танак, Себастиен Ожие и Тиери Ньовил, които са готови да дадат всичко от себе си за да сложат короната на главата си.

Всеки един от тях може да грабне титлата. Танак разполага 240 точки, Ожие с 212 и Ноьвил с 199, като на масата до края на сезона остават за взимане едва 60 маскимални точки.

Ако гледаме броят победи (шест)и цялостното представяне през сезона, то Танак се доказа безапелационно, като единствените му проблеми бяха технически. Ожие и Ньовил си поделят равен на брой победи (по 3), но това че нямат постоянството на Танак, не означава че са за отписване.

Рали „Каталуня“ е единственият кръг в шампионата, който се провежда на две различни настилки. В първият си ден екипажите ще преминат през макадамови етапи, като в самият му край механиците на отборите ще трябва за  75 минути да подготвят автомобилите за следващите два дни с изцяло асфалтови етапи променяйки радикално WRC бегачките.

Да не забравяме и сложното адаптиране на екипажите към рязката промяна в настилките, което не е никак за подценяване.

През тази година организаторите са направили малки промени. Една от тях е промяната на локацията на церемонията по откриването, която ще се проведе именно в Салоу. Друга промяна е връщането на етапа La Mussara, който е предвиден за неделя и също така ще бъде сцената за пауър етапа.

Към редовните имена се присъединява и победителя в рали „Каталуня“ от миналата година самият Себастиен Льоб, който ще е сериозен фактор в битката при отборите чиито лидери са Хюндай с едва осем точки аванс пред Тойота. Французина също така може и да открадне ценни точки от триото борещо се за титлата и така да попречи или подпомогне някой от тях.

„За мен Рали Испания е едно състезание в което винаги се наслаждавам – коментира Льоб. – Печелил съм го много пъти, но най-много харесвам неговата локация: страхотно място близо до крайбрежието. Смесената настилка е нещо, което винаги съм харесвал през миналото и е единственото състезание в което се променя колата изцяло. Уверени сме че, можем да държим високо темпо и да увеличи аванса на отборът ни в битката при производителите.“

В подготовката при отбори най-много шум и работа имаше в ъгълът на Ситроен. Французите тестваха изцяло нов аеропакет, диференциал и окачване. Окачване, което трябваше да видим в Уелс, но от ФИА нямаше как да ги допуснат с него и ще го видим чак през сезон 2020. Но пък от друга страна новата аеродинамика ще бъде налична в Испания през този уикенд.

На живо

Можете да гледате всички предавания след всеки един ден от ралито по телевизия Ринг БГ. Освен това за рали „Каталуня“ по същата телевизия ще можем да гледаме в събота от 16:00 и в неделя от 13:00 преките предавания от Испания.

Часови график (българско време)

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]