Рали Азорски острови

25 - 27 Март

Време е европейския рали шампионат да поеме към един от най-красивите и живописни кръгове, а именно рали „Азорски острови“.

 

В своето 56-то издание базираното в най-големия остров на име Сао Мигел продължава да разчита на спиращите дъха местности, докато центъра на ралито продължава да бъде в град Понта Делгада. Уикенда стартира в петък следобед със свободни тренировки, следвани от квалификационния етап, който е насрочен за 18:18 ч. българско време.

 

Същинската част от рали „Азорски острови“ стартира в събота с три специални етапа в източната част на острова. Първата отсечка за деня е Короа да Мата (11,4 км), следвана от най-дългия етап от надпреварата Граминайс (24,03 км) и Тронкейра (21,99 км). Следобед екипажите ще преминат за втори път по трите отсечки, като за финал на деня ще трябва да поемат към 4,1 километровия супер специален етап Групо Маркес на север от Понта Делгада.

 

В програмата на неделния и последен ден са предвидени седем специални етапа, като три от тях ще се карат на два пъти. Първата отсечка е Рибеира Гранде (9,57 км), следвана от 7,46 километровата Фетейрас. За десерт е предвиден уникалния Сете Сидадес (24,01 км), който преминава по ръба на вулкан. Последния етап в сутрешните минавания отново е Групо Маркес.

За следобед екипажите ще повторят трита сутрешни етапа, като последния пауър етап ще бъде 10,22 километровия Рибейра Гранде.

 

Своята заявка за участие са подали 67 екипажа, като 30 от тях ще са зад волана на Rally2 автомобили. Голямата новина при участниците е липсата на лидера в шампионата Нил Соланс, който така и не успя да подсигури финансиране за да участва тук. Това идва като добра новина за намиращия се на второ място в шампионата Арминдо Араухо, който е и фаворита за победата със своята Skoda Fabia Rally2.

 

Сред заявените учасници са Хавиер Пардо, Алберто Батистли, Рикардо Теодосио, Бруно Магалаеш, Ефрен Ярена, Норберт Херциг, Симоне Кампедели и др.

Новини Европейски рали шампионат