Рали Швеция

24-27 Февруари

През тази година рали „Швеция“ е с нова локация и изцяло нова конфигурация. От добре познатия регион Вармланд световния рали шампионат се мести с още 700 километра на север към Вастерботен в търсене на 100% зимни условия.

 

Щабът на ралито се мести в Умеа, град който се намира в голяма близост до полярния кръг. Също така по предварителна информация няма да има липса на сняг, но от друга страна организаторите бяха принудени да отменят двете минавания през един от съботните етапи поради наличието на голямо стадо елени, което не може да бъде преместено по безопасен начин.

 

Новата локация означава изцяло нови етапи за екипажите. Според програмата базирания в Клаболе шейкдаун ще бъде в четвъртък от 10:01 ч. българско време. Първия етап от ралито Кроксьо 1 започва в петък от 09:32 ч., като след него са предвидени първите минавания през отсечките Камсьон и Савар. Следобедните втори минавания започват от 15:45 ч. българско време, като общата дължина на първия ден е от 125 състезателни километра.

 

В първоначалния съботен график предвидените етапи бяха осем, но поради проблема със стадото елени те стават шест. Неделния ден е със само 56 състезателни километра разделени в два етапа преминавани на два пъти. Последния пауър етап ще стартира в 13:18 ч. българско време.

 

Всички отбори натрупаха ценни тестови километри на сняг със своите автомобили, като почти всички тестваха в северната частна Швеция в опит да пресъздадат условията в ралито. Hyundai Motorsport и Toyota Gazoo Racing имаха възможността да тестват в доста добри условия, докато M-Sport „хванаха“ много силна снежна буря по време на подготовката на Крейг Брийн в близост до град Кал.

 

Според метеорологичната прогноза за по време на дните за опознаване се очакват тежки валежи от сняг с температури от порядъка на -15°C.

Новини рали Швеция

X