РАЛИ ШВЕЦИЯ

15 - 18 Февруари

СЕРВИЗЕН ПАРК

gps

Умеа, Швеция

СПЕЦИАЛНИ ЕТАПИ

route

300 км (18 СЕ)

НАСТИЛКА

tyre

СНЯГ

За поредна година университетския град Умеа ще бъде центъра на втория кръг от световния рали шампионат рали „Швеция“. Той се намира на 600 километра от столицата, а етапите в регионът му се оказаха едни от най-впечатляващите в историята на шведското рали. Най-високата средна скорост която бе развита през 2022 година бе от 121,52 км/ч. от Кале Рованпера, което прави региона Вастерботтен изключително интересна дестинация за рали феновете.

Церемонията по откриването ще се проведе отново в Ред Барн Арена в четвъртък вечерта. По-късно екипажите ще преминат през 5,16 километрова изцяло нощен етап Umea Sprint с който ще започне и самото рали.

Относно ралито
За пръв път то се провежда през 1950 година, което го прави едно от най-старите състезания в света. То също така е и единственото рали от календара на WRC, което се провежда изцяло на сняг. Именно това го прави едно от най-интересните състезания за фенове и пилоти.

В опит да намери перфектните зимни условия надпреварата се премсести през 2022 година към нов регион и нов център в град Умеа.

Екипажите използват гуми с шипове, което им дава изключително голямо сцепление в тези условия. Тяхната основна и изключително трудна задача обаче е да се адаптират максимално бързо и максимално добре към изцяло различния стил на пилотиране, който се изисква в рали „Швеция“.

Исторически факти
  • – В първото си издание рали „Швеция“ е носело името „Средношно слънце“ и се е провеждало през лятото. От 1965 година до днес надпреварата се провежда през зимата.

  • – Надпреварата участва в WRC още от самото създаване на шампионата през 1973 година. Тя бива доминирана изцяло от скандинавски пилоти до 2004 година, когато Себастиен Льоб проваля тази статистика и взима победата.

  • – Себастиен Ожие, Тиери Ньовил, От Танак и Елфин Еванс са другите не скандинавски пилоти печелили надпреварата след триумфа на Себастиен Льоб.

  • – Стиг Бломквист е пилотът с най-много победи в рали „Швеция“, цели седем.

Програма MaxSport

Новини Рали Швеция