Рали Финландия

01 - 03 ОКТОМВРИ

Световния рали шампионат най-накрая се завръща в своя духовен дом именно рали „Финландия“. Скандинавското легендарно макадамово рали не бе част от календара през миналия сезон заради тежката COVID-19 ситуация. За щастие през този сезон всичко си идва на мястото и юбилейното 70-то издание не факт.

 

Организаторите са направили сериозни промени през тази година. Едва три етапа са идентични с конфигурацията от 2019-та, като тазгодишното издание ще бъде едно от най-непознатите за екипажите. Въпреки всички промени високите скорости няма да бъдат оставени зад гърба. Още в петък състезанието започва в следобедните часове с 89 километра високоскоростни специални етапа. 2,31 километровата със смесена настилка отсечка Harju по улиците на Ювяскуля открива състезанието. След нея екипажите ще се отправят на запад от града за по две минавания през Assamaki (12,75 км) и Sahloinen-Moksi (21,37 км), като минаванията са разделени от зона за смяна на гуми. Деня свършва с СЕ Oittila (19,75 км) на фарове. Именно този етап ще бъде първия нощен етап на рали „Финладия“ от 1994 година насам.

 

Съботния график е базиран около Ямса и е с дължина от 151 състезателни километра. Маршрута стартира с Kakaristo-Haasi (18,17 км) в който има елементи от легендарния Онинпоя и продължава с най-дългата отсечка от ралито Paijala (22,61 км). В неделя организаторите повтарят схемата от 2019-та с преминавания преа Laukaa и класиката Ruuhimaki чиито второ минаване ще бъде и пауър етапа.

Новини световен рали шампионат

X