Рали Сиерас де Фафе

11 - 3 МАРТ

Европейския рали шампионат се завръща с гръм и трясък. Новия промоутър ще се опита да развие сравнително успешния формат, чиято основна цел е да събира европейския частен елит на едно място.

Първи кръг през сезон 2022 е макадамовото португалско рали „Сиерас де Фафе“, което се провежда по част от етапите от WRC рали „Португалия“. Общата състезателна дължина на надпреварата е от 198,59 километра разделени на седемнадесет специални етапа.

Петък 11 март

След като опознаването приключи пилотите с автомобили от Rally2 хомологацията ще вземат участие в свободната тренировка и квалификационния етап, който стартира от 14:00 ч. българско време. От 20:00 ч. на официална церемония ще бъде зададен и реда на стартиране, докато от 23:08 ч. ще бъде и първия етап от надпреварата 1,43 километровата отсечка Фафе.

Събота 12 март

Първия същински ден от ралито ще отведе екипажите на североизток от Фафе към региона Алто Тамега за първия етап за деня 15,05 километровата отсечка Ботикас, която стартира от 11:00 ч. българско време. Следва чисто новата 10,84 километрова отсечка Кабесейрас де Басто от 12:17 ч. Маршрута ще изпрати още по на север екипажите към 16,93 километровия етап Виейра до Мино, което представлява по-къса версия на миналогодишния най-дълъг етап Сра да Фе – Анхос. Подновената Луйлас е последната отсечка преди обедния сервиз в Фафе. Следобед екипажите ще преминат за втори път през сутрешните етапи, като последния сервиз за деня е от 21:08 ч. българско време.

Неделя 13 март

Последния ден от първия кърг за сезон 2022 на ERC ще разчита на абсолютно същия маршрут от миналата година с леки промени по реда на преминаване през етапите. 8,73 километровия Монтим ще бъде първия етап за деня от 10:08 ч. следван от Сейксосо (9,97 км.) и 9,18 километровия Санта Кинтейра, който се използва и в WRC. Последната отсечка преди обедния сервиз Малейрина ще бъде и пауър етапа при следобедните минавания, които ще повторят сутрешния маршрут.

Състезатели

За първия кръг от ERC са се заявили 54 екипажа, като от тях 42 ще участват в ERC. 32 броя са автомобилите от Rally2 хомологацията на ФИА с бегачки от Citroen, Hyundai, M-Sport, Skoda и Volkswagen.

Норберт Херциг, Симоне Кампедели, Армино Арухо, Бруно Магалаеш, Симоне Темпестини, Ефрен Ярена, Мартин Сескс и др. са сред топ европейските пилоти, които ще вземат участие. Николай Грязин и Алексей Люкянук няма да присъстват на старта на надпреварата, като вероятната причина е назрялата война между Русия и Украйна.

Новини ЕРШ

X