Рали Сардиния

3 - 6 Юни

Baneri-za-ralitata-sardinia

След доста кратка пауза световния рали шампионат се мести на остров Сардиния. Италианското макадамово рали е едно от най-емблематичните в календара на WRC славайки се, като едно от най-тежките предизвикателства за човек и машина.

За разлика от миналата година маршрута на надпреварата няма да бъде ограничен. Неговата дължина е от 303 състезателни километра разделени на 20 специални етапа в околностите на острова. През тази година вече традиционно екипажите могат очакват горещо време, което ще се превърне в един сериозен тест за гумите на новия доставчик Pirelli.

 

2,9 километровия намиращ се в близост до Олбиа шейкдаун е предвиден да стартира от 10:01 ч. в четвъртък. По-късно през деня екипажите ще се отправят към Алгеро, където ще се проведе и церемонията по откриването.

 

Пръв по трасето в петък ще стартира Себастиен Ожие, който за пореден път ще има тежката задача да чисти трасето за останалите. Въпреки, че французина е лидер в шампионата неговия аванс е от едва две точки спрямо Елфин Еванс. В първия ден от надпреварата екипажите ще преминат през най-тежките и най-дълги етапи от ралито. Сутрешните минавания ще бъдат по две през етапите Filigosu – Sa Conchedda и Terranova. За следобед са предвидени също по две минавания, но по други два етапа.

 

Съботния ден е само с няколко километра по-дълъг спрямо петък, но пък за разлика от него е съставен от по-класически етапи в района на Монте Лерно. Известният скок Micky’s Jump отново е заплануван в конфигурацията на SS Lerno – Monti di Alà. Следобедните минавания започват с етапа Bortigiadas – Aggius – Viddalba, който за последно е каран през 2005 година.

 

Северно от Галура е локацията на етапите за неделния ден, което го прави изцяло ново предизикателство за настоящата генерация WRC пилоти, които никога не са карали в този район. Етапа Arzachena – Braniatogghiu се завръща с малко по-различна конфигурация от тази през 2009 г., докато Aglientu – Santa Teresa е изцяло нов етап, който стартира и финишира на брега на морето. Именно второто преминаване на този етап ще бъде и Power Stage.

 

Новини рали Сардиния

X