Рали Португалия

20 - 23 МАЙ

СЕРВИЗЕН ПАРК

gps

Матозиньош, Португалия

СПЕЦИАЛНИ ЕТАПИ

route

325 км (19 СЕ)

НАСТИЛКА

tyre

Макадам

През този уикенд всички пътища водят към рали „Португалия“, дом на петия кръг от Световния рали шампионат на ФИА за сезон 2023. Тази година надпреварата отново се намира в северозападния град Матозиньош на север от Порто.


След церемонията по откриването в четвъртък вечерта в Коимбра, четвъртия по големина град в страната и бивша столица, действието започва в петък сутринта с преминавания през Lousã (12,03 км), Góis (19,33 км) и класическия Arganil (18,72 км), които ще се карат на два пъти разделени от зона за смяна на гуми в Арганил.


Деня завършва с по едно преминаване през Mortágua (18,15 км) и супер специалния етап Figueira da Foz (2,28 км), който за последно бива включен в маршрута на надпреварата през далечната 1997 г.


Така екипажите ще преминат през 120 състезателни километра без обеден сервиз. Разбира се правилата разрешават текущи ремонти от самите екипажи, но това трябва да се случва само с помощта на инструменти носени в автомобилите.


Съботния ден също е изключително труден с почти 150 състезателни километра събрани в седем специални етапа в планината Кабрейра, североизточно от Матозиньош.


Екипажите ще се сблъскат с по две минавания през Vieira do Minho (26,61 км), най-дългата отсечка от уйкенда Amarante (37,24 км) и Felgueiras (8,91 км), като двете преминавания през етапите са разделени от обеден сервиз. В края на деня състезателите ще се оптравят към паралелен супер специален етап на любимата на феновете рали крос писта Lousada (3,36 км).


Черешката на тортата на неделния маршрут е класиката Fafe и нейния легендарен скок преди летящия финал.


Четирите етапа струпани около града започват с Paredes (15,00 км), Fafe (11,18 км) и Cabeceiras de Basto (22,23 км) след който е предвиден и 60 минутен регрупинг преди атаката на второто минаване през Fafe, което за пореден път ще разпределя бонус точките от пауър етапа.


Общата дължина на тазгодишното издание на рали „Португалия“ е от 325 състезателни километра разделени в 19 специални етапа.

Програма MaxSport

Новини Рали Португалия