Рали Монца

18 - 21 Ноември

Монца, Монца и Монца. За втора поредна година титлата в световния рали шампионат ще се решава в храма на скоростта. За втора поредна година главните герои отново са Себастиен Ожие и Елфин Еванс, докато битката при отборите също отново ще се реши именно в италианското рали.

 

През миналата година рали „Монца“ се оказа едно от най-предизвикателните ралита през сезона, заради изключително разнородните трасета преминаващи през самата писта и италианските Алпи. За капак на всичко метеорологичните условия изиграха много ключова роля в битката за титлата през миналия сезон, а през този условията се очаква да бъдат също толкова сложни.

 

През тази година организаторите са заложили на повече километри в планината, като петък и събота основния екшън ще се развива именно на север от Бергамо. Разбира се легентарния овал и култови завои от пистата „Монца“ отново ще бъдат част от маршрута. Общата дължина на надпреварата е от 253 състезателни километра, разделени на шестнадесет специални етапа, които през тази година ще могат да приветстват и зажаднялата за битка италианска публика.

 

Всички погледи ще са приковани в битката между Себастиен Ожие и Елфин Еванс. За разлика от миналата година Ожие е водещия пилот в класирането с аванс от 17 точки. За да си подсигури своята поредна титла тук Ожие ще трябва на всяка цена да спечели надпреварата. Ако обаче не я спечели той определено ще трябва да се потрудни върху спечелването на поне 13 точки за да може да бъде коронован за пореден път.

 

От друга страна Елфин Еванс почти сигурно трябва да завърши в челната тройка, като ако иска да спечели ще трябва да извоюва с 18 точки повече от френския си съотборник.

Новини рали Монца