21-24 ЯНУАРИ

Какъв по-добър начин от това да стартираме сезон 2021 с рали „ Монте-Карло“. Базираното в кралство Монако рали е перлата в короната на световния рали шампионат, бивайки най-стартият кръг от WRC. Първото издание е през далечната 1911 година, като в първоначалните си варианти е било гранд тур състезание, от колкото рали с предварително затворени етапи.

 

Въпреки че е едно от най-престижните събития в моторните спортове през годините, рали „Монте-Карло“ е и едно от най-тежките изпитания за човек и машина. Това се дължи основно на изключително променливите условия на трасетата, като екипажите трябва да очакват неочакваното през всяко едно време. Сняг, лег и сух асфалт са условия, които могат да се срещнат в една единствена отсечка наведнъж.

 

Рецептата за победа в „старата госпожа“ е това да разполагаш с достатъчно голям опит, добра стратегия и изключително детайлна информация за времето през всяко едно време.

 

Какво ново през 2021?

След многократна промяна на маршрута на надпреварата заради изискванията на френското правителство тазгодишното издание на старата госпожа ще бъде и най-късото в нейната история. 14 специални етапа и 257 състезателни километра.Това ще е и първото рали в което екипажите ще участват с новите гуми на Pirelli.

 

Церемонията по откриването няма да се проведе в Монте Карло а в Гап. За съжаление през тази година няма да има етапи на тъмно заради вечерният час наложен във Франция. Няма да има и шейкдаун, като състезанието ще започне директно от 14:08 ч. българско време с СЕ1 Сейнт-Дисдиер – Корпс в четвъртък.

 

В петък екипажите ще преминат през три специални етапа, като два от тях ще бъдат карани на два пъти. По предварителен график и третия специален етап трябваше да се преминава втори път, но с него нямаше как да се спази изискването за вечерния час.

 

В събота са предвидени скромните 57 състезателни километра, а в неделя ще им предстоят още 54.

Пускане на видеото
Пускане на видеото
Пускане на видеото

Новини Рали Монте-Карло