20-23 ЯНУАРИ

Какъв по-добър начин от това да стартираме сезон 2022 и новата хибридна ера с рали „ Монте Карло“. Базираното в кралство Монако рали е перлата в короната на световния рали шампионат, бивайки най-стартият кръг от WRC. Първото издание е през далечната 1911 година, като в първоначалните си варианти е било по-скоро гранд тур състезание от колкото рали с предварително затворени етапи. Именно през 2022 рали „Монте Карло“ навършва цели 90 години.

 

Въпреки че е едно от най-престижните събития в моторните спортове през годините, рали „Монте-Карло“ е и едно от най-тежките изпитания за човек и машина. Това се дължи основно на изключително променливите условия на трасетата, като екипажите трябва да очакват неочакваното през всяко едно време. Сняг, лег и сух асфалт са условия, които могат да се срещнат в една единствена отсечка наведнъж.

 

Рецептата за победа в „старата госпожа“ е това да разполагаш с достатъчно голям опит, добра стратегия и изключително детайлна информация за времето през всяко едно време.

 

Какво ново през 2022?

 

Надпреварата се завръща в родното си място, след като организаторите върнаха сервизния парк отново на пристанището в Монако. За последно сервизния парк на ралито бе изцяло в иконичния град-държава през 2006.

 

85% от маршрута през тази година е нов спрямо 2021. След шейкдаун затворен за публиката и организиран само за екипажите от Rally1 в четвъртък, надпреварата ще бъде открита пред митичния ремонтиран площад пред казиното в Монако.

 

Веднага след това в пълен мрак екипажите се отправят към първите два специални етапа с обща състезателна дължина от 38,45 километра включващи преминаването през легендарния „Кол де Турини“.

 

Петък е най-дългия (97,86 км) и най-сложен ден от надпреварата с три етапа карани по два пъти и без наличието на обеден сервиз. Екипажите ще разполагат със зона за смяна на гуми в Пугет-Тениерс. Подобна е и схемата за съботния маршрут, който се отправя още по на запад. Три етапа са предвидени за сутрешните минавания, като два от тях ще бъдат карани втори път следобед след поредната зона за смяна на гуми.

 

Неделния и последен ден се състои от два специални етапа карани по два пъти. Последния пауър етап Entrevaux е единствената отсечка от тазгодишния маршрут карана през 2021-ва.

Новини Рали Монте-Карло

X