Рали Канарски Острови

05 - 06 Май

СЕРВИЗЕН ПАРК

gps

Гран Канария, Испания

СПЕЦИАЛНИ ЕТАПИ

route

190 км (13 СЕ)

НАСТИЛКА

tyre

АСФАЛТ

Европейския рали шампионат преминава към асфалт с предстоящото през този уикенд рали „Канарски острови“. Втория кръг от шампионата отново локализиран на остров Гранд Канария и за поредна година очакванията са за интересна битка за победата.


36 са заявените участници в ERC от общо 86 екипажа. 29 от тях ще бъдат с автомобили от Rally2 хомологацията на ФИА. В списъка веднага прави впечатление името на лидера в шампионата Хейдън Падън. Кивито ще се изправи за втори пореден път срещу Мадс Остберг. Двамата завършиха един зад друг в първия кръг рали „Сиерас де Фафе“, което и промени плановете на Падън, който първоначално не възнамеряваше да се появи в Гранд Канария.
Въпреки че в Португалия Падън вече имаше опит по етапите на макадамовото рали, то тук в Испания той ще вземе едва първото си участие. За разлика от него Мадс Остберг определено знае как се печели това рали и всички очаквания са той да задава темпото през уикенда.


Сред заявените пилоти са и миналогодишния европейски шампион Ефрен Ярена, Том Кристенсон, Йоан Бонато, Мико Хейкила, Симоне Кампедели, Ян Черни, Симон Вагнер, Хосе Антонио „Ракетата“ Суарез, Филип Мареш, като всеки един от тях разполага с нужните средства за да развали уикенда на Мадс Остберг и Хейдън Падън.
Тазгодишното издание на рали „Канарски острови“ стартира в четвъртък с квалификационен етап и шейкдаун, които са предвидени да стартират от 14:15 ч. българско време. По-късно от 23:05 ч. е и старта на първия етап 1,88 километровия Las Palmas de Gran Canaria – Disa.


Петъчния маршрут статира от 12:28 ч. с Galdar (14,95 км), следван от Tejeda (10,41 км) и Santa Lucia (19,00 км), като трита етапа ще се карат за втори път в късния следобед.


Последния ден от състезателния уикенд е в събота. Организаторите отново са предвидили три етапа, които да бъдат преминати по два пъти. Общата дължина на състезателните километри в събота е от 99,46 километра.


Първата отсечка за деня е Arucas (8,99 км) която също стартира по обед в 11:54 ч. българско време. След нея е и най-дългата от уикенда 27,74 километровата Moya-Valleseco. Второто минаване през San Mate-Valsequillo (13,00 км) ще сложи и края на надпреварата, като нейния старт е от 19:05 ч. българско време.

Новини Европейски Рали Шампионат