Рали Ипр

13 - 15 АВГУСТ

Baneri-za-ralitata-ypres

През този уикенд ще бъдем свидетели на поредната дебютна надпревара в календара на световния рали шампионат. Рали „Ипр“ ще приюти за пръв път в своята история WRC.

Белгийското рали е известно със своята уникална високоскоростна конфигурация от изключително тесни асфалтови отсечки. През годините нейни победители биват Валтер Рьол, Хенри Тойвонен, Мики Биасион, Крис Мийк, Крейг Брийн и др.

В своето първо издание като кръг от WRC рали „Ипр“ е с дължина от 295 състезателни километра разделени на 20 специалние етапа. Първите осем етапа са предвидени да бъдат проведени в късния следобед на петък, като последния от тях за деня стартират в 21:48 ч. българско време.

Състезателната дистанция в събота е с 14 километра по-малка от петъчната бивайки също разделена в осем специални етапа локализирани на юг от Ипр. Именно през този ден екипажите ще преминат и през най-дългата отсечка от ралито 25,86 километровия етап Холебеке. В неделя състезателите ще им се наложи да станат доста рано за да могат да се придвижат в покрайнините на пистата от Формула 1 „Спа-Франкошамп“. Там те ще преминат и през легендарната писта, като за пръв път ще бъдем свидетели на преминавания през „Червената вода“ на WRC автомобили.

Новини рали Ипр