Рали Акрополис

08 - 10 СЕПТЕМВРИ

СЕРВИЗЕН ПАРК

gps

Ламия, Гърция

СПЕЦИАЛНИ ЕТАПИ

route

270 км (15 СЕ)

НАСТИЛКА

tyre

МАКАДАМ

Рали „Акрополис“ е едно от най-легедарните състезания от световния рали шампионат. Добре познато и като ралито на боговете гръцката надпреварата е известна с тежкият си макадам и високите температури. През тази година обаче силни валежи превърнаха етапите в истински кални бани, затруднявайки организатори, екипажи и публика.

 

Предизвикателството

 

– Тежък макадам с големи камъни и високи температури означават, че менажирането на гумите е от критична важност.
– Условията при вторите минавания на етапите стават още по-сложни, след като множество камъни биват изровени от първите минавания.
– Първият ден ще бъде изключително труден, след като екипажите няма да разчитат на обеден сервиз. Единственото което могат да направят е да разчитат само на себе си за да сменят своите гуми и евентуално да направят леки ремонти по автомобилите си.

 

Автомобилите

 

– Макадамово окачване
– Разрешава се допълнителна защита с подсилени скари под двигателите.
– Екипажите могат да променят височината на окачването с цел избягването на удари с големи камъни.
– От Pirelli са подготвили твърдата смес на своите Scorpion гуми, но пилотите ще имат на разположение и меката смес. Всек екипаж с Rally1 автомобил има право да използва не повече от 28 комплекта гуми за състезанието.

 

Сервизен парк

 

– Сервизният парк се намира в националния търговски панаир на Ламия на 220 километра на север от Атина.

 

История

 

– Първото издание на рали „Акрополис“ се провежда през 1953, а 1973 година бива един от кръговете в първия сезон на WRC. В началото на 70-те състезанието е било с 850 състезателни километра разделени на 50 специални етапа.

– Колин Макрей е кралят на рали „Акрополис“ с пет победи между 1996 и 2022. Той записва две победи със Subaru и още три с Ford.

– Валтер Рьол, Бьорн Валдегард, Ари Ватанен, Мики Биасион, Юха Канкунен, Карлос Сайнц и Себастиен Льоб са сред имената спечелвали това рали.

– Ford са производителя с най-много победи, цели 13.

Програма MaxSport

Новини Рали Акрополис