Арктик Рали Финландия

26-28 Февруари

„Арктик Рали Финландия“ е едно от най-новите попълнения в календара на световния рали шампионат. Базираното в Лапландия рали ще бъде едно от най-тежките предизвикателства за човек и машина на сняг и лед. Температурите тук са екстремно ниски, най-вече благодарение на това, че етапите ще се проведат буквално в полярния кръг.

 

Общата дължина на надпреварата е от 251 състезателни километра, разделени на 10 специални етапа. Състезанието започва в петък следобед с две минавания през изключително красивата  и най-дълга отсечка от ралито Sarriojarvi. Второто минаване ще бъде направено на фарове, като това превръща 31,05 километровия етап в истинско предизвикателство.

 

Съботния ден е с дължина от 144,04 състезателни километра, като ще се състои от по две минавания през етапите Mustalampi, Kaihuavaara и Siikakama. В неделя организаторите са предвидили само два специални етапа, две минавания през 22,47 километровия Aittajarvi.

 

Заявени са 56 екипажа, като от тях 13 са с WRC автомобили. Именно това рали чупи рекорда от 2017-та за най-много заявени WRC автомобили в едно състезание. Заедно с обичайните пилоти ще участват Оливър Солберг и Крейг Брийн, като за Солберг това ще бъде първото му рали зад волана на WRC автомобил зад волана на i20 Coupe WRC.

 

33 ще са екипажите зад волана на Rally2 и R5 автомобили, като сред тях са Андреас Микелсен, Адриен Формо, Есапека Лапи, Николай Грязин, Мартин Прокоп, Яри Хутунен, световните рали крос шампиони Йохан Кристоферсон и Матияс Екстрьом и много други доста силни пилоти на сняг.

Новини рали Арктик